x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arestări la Teheran

Arestări la Teheran

de Sînziana Stancu    |    21 Iul 2009   •   00:00

Portestatarii opoziţiei iraniene nu cedează, ci îşi continuă manifestaţiile pe străzile din Teheran, aproape seară de seară, cerând, aproape până la obsesie, demisia preşedintelui reales.

Manifestanţii opoziţiei s-au ciocnit violent cu forţele de ordine, marţi după-amiază, în timp ce poliţişti în civil au arestat zeci de protestatari, urcându-i în vehiculele forţelor de ordine, informează BBC News. Potrivit martorilor oculari, "sute de agenţi de poliţie în civil arestează persoanele adunate pentru a manifesta în favoarea liderului opoziţiei, Mir Hossein Mussavi". Sute de protestatari s-au adunat în Piaţa Haft-e Tir din Teheran, cu pancarte inscripţionate cu mesaje împotriva preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Protestatarii care contestă validitatea votului din luna iunie, prin care Mahmud Ahmadinejat a câştigat, chiar din primul tur de scrutin, al doilea mandat de preşedinte, au scandat sloganuri ca "Ahmadinejad demisionează!" sau "Moarte dictatorului!".

REFERENDUM
Numeroase manifestaţii violente au izbucnit în Iran în urma controversatului scrutin prezidenţial din iunie câştigat de Mahmoud Ahmadinejad. Noua serie de proteste a fost declanşată după una dintre cele mai aspre şi ofensatoare critici făcute de Mussavi elitei iraniene aflat la conducere, care sugerase că membrii opoziţiei iraniene reformatoare protestează numai pentru că aşa au fost îndemnaţi de puterile străine. De partea lui Mussavi sunt încă doi foşti preşedinţi iranieni, Hashemi Rafsanjani şi Mohammad Khatami.

Acesta din urmă a cerut luni un referendum privind legitimitatea noului guvern de la Teheran. Mussavi, la rândul său, a declarat că opoziţia nu se va lăsa intimidată de arestări sau alte persecuţii ale puterii de la Teheran, pe care o consideră, în continuare, ilegitimă, susţinând că a fraudat "masiv" alegerile din iunie.

×
Subiecte în articol: externe