x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beneficiari bizari ai fondurilor agricole de la UE

Beneficiari bizari ai fondurilor agricole de la UE

de Mihaela Matachita    |    05 Mai 2010   •   00:00

Fiica unui fost ministru adjunct bulgar pentru Agricultură, un club suedez de acordeonişti sau unul danez de biliard au primit fonduri în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, a relatat EuObserver.

Un grup de jurnalişti şi specialişti IT a verificat, la începutul săptămânii, site-urile guvernelor din cele 27 de ţări membre UE. Această acţiune este efectuată cu regularitate din 2008, după adoptarea unei reglementări care obligă capitalele europene să dea publicităţii cine sunt beneficiarii fondurilor pentru agricultură, în valoare de 55 de miliarde de euro anual. "Ar trebui să ne întrebăm dacă banii destinaţi fermierilor trebuie să ajungă la cluburi de muzică şi aeroporturi", a declarat Brigitte Alfter, jurnalistă daneză şi unul dintre fondatorii Farmsubsidy.org, un ONG danezo-britanic în domeniul transparenţei.

Până în iulie 2009, Dimităr Peicev, ministru adjunct la Agricultură, în Bulgaria, era responsabil cu acordarea fondurilor UE. Iar fiica sa, Galina Dimitrova Peiceva-Miteva (27 de ani), a primit anul trecut suma de 700.000 de euro, în cadrul PAC. Ea a primit această sumă ca persoană privată, devenind astfel cel mai important beneficiar bulgar de fonduri PAC. Un club de acordeonişti din Suedia a primit suma de 59.585 de euro pentru un program agricol. Un club de biliard din Danemarca a beneficiat de 31.515 euro. Olanda deţine un loc fruntaş în privinţa beneficiarilor bizari: un club de patinaj pe gheaţă a primit 162.444 de euro, un club de fotbal pentru amatori, 354.567 de euro şi Aeroportul Schiphol din Amsterdam, 98.864 de euro. PAC a efectuat plăţi şi unor persoane care au decedat după ce s-au calificat pentru a primi acest tip de ajutor. Este cazul a doi suedezi în vârstă de aproximativ 100 de ani, în prezent decedaţi. Dar s-au efectuat plăţi şi către un copil suedez de 14 ani, precum şi plăţi mai mici de un euro, deşi costurile de administrare a acestora din urmă depăşesc valoarea lor.

×
Subiecte în articol: externe