x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blair, petrol şi lobby de partid

Blair, petrol şi lobby de partid

de Sînziana Stancu    |    22 Mar 2010   •   00:00
Blair, petrol şi lobby de partid
Sursa foto: Yuri Kadobnov/AFP/Mediafax

Un nou scandal politic având ca prota­gonişti mi­niştri laburişti din cabinetul fostului premier Tony Blair, dar şi câţiva conservatori, zgu­duie Marea Britanie, dezvăluind cum au transformat ei politica în lobby de afaceri în in­te­res propriu, pentru milioane de lire sterline.

Patru foşti miniştri laburişti sunt acu­zaţi până acum că au fost implicaţi în scandalul "cash contra influenţă", care fusese de altfel anunţat de li­derul conservatorilor britanici, David Ca­meron, care afirmase luna trecută că acti­vităţile de lobby vor fi "următorul scandal politic" din ţară.

Dezvăluirile provin din ancheta secretă a unui jurnalist de la Sunday Times, care s-a dat drept directorul unei companii ce caută parlamentari pentru activităţi de lobby. Primul care a muşcat momeala a fost Stephen Byers, fostul ministru laburist pentru Comerţ şi Transporturi, care a deţinut trei funcţii în guvernul britanic în pe­rioada 1998-2002. În înregistrarea "târgului" făcută în secret de către ziaristul de la Sunday Times, Byers îşi oferea serviciile "ca un taxi de închiriat" contra unei sume de "5.000 de lire sterline pe zi" (5.550 de euro).

Ca să fie cât mai credibil, Byers i-a povestit re­porterului sub acoperire despre un târg în­cheiat cu secretarul Transporturilor, lordul Adonis, în folosul companiei National Express, care căuta să scape de o franciză nerentabilă, fără să plătească penalizări. Astfel, Byers şi Adonis s-au înţeles să critice în public cât mai aspru Na­tional Express, pentru ca în culise să facă jocul compa­niei, târg ce i-a costat pe contribuabilii britanici sute de milioane de lire sterline.

PETROLUL PREMIERULUI

Şocant este însă faptul că Byers a sugerat că l-ar putea implica şi pe Tony Blair, fostul premier britanic laburist, în activităţi de lobby. În urmă cu două zile, publicaţia Daily Mail dezvăluia şi cum a reuşit Blair să păstreze secretul aproape 2 ani despre cele 20 de milioane de lire sterline (22,4 milioane de euro)  pe care le-a făcut după ce a părăsit Downing Street, în 2007, şi despre milio­nul de lire sterline (1,12 milioane de euro) ce i-a revenit din lobby-ul petrolier făcut pentru fami­lia regală din Kuweit ca să obţină contracte petro­liere avantajoase de la vecinul irakian.

Vestea des­pre aceste contracte secrete a provocat noi acu­zaţii la adresa lui Blair că s-a folosit de controversatul război din Irak pentru a face bani în in­te­res personal. Ceilalţi politicieni înregistraţi de jurnalistul de la Sunday Times sunt Patricia Hewitt, fost ministru al Sănătăţii, care a pretins 3.000 de lire sterline pe zi pentru serviciile sale, Geoff Hoon, fost ministru al Apărării, cu acelaşi tarif, şi Margaret Moran, parlamentar britanic.

×
Subiecte în articol: externe