x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce se intămplă in Polonia?

Ce se intămplă in Polonia?

de George Daniel Ripa    |    22 Iun 2007   •   00:00
Ce se intămplă in Polonia?
Sursa foto: GERARD CERLES/

Intelectualul polonez Adam Michnik arată că Polonia a intrat, o dată cu adoptarea noii legi a lustraţiei, sub zodia invidiei, a intrigilor, a lăcomiei, a suspiciunilor şi a dorinţei de revanşă.Â



Intelectualul polonez Adam Michnik arată că Polonia a intrat, o dată cu adoptarea noii legi a lustraţiei, sub zodia invidiei, a intrigilor, a lăcomiei, a suspiciunilor şi a dorinţei de revanşă. Â

Adam Michnik, una dintre cele mai respectate voci din estul Europei, critică intr-un editorial publicat in The New York Reviews of Books legea lustraţiei adoptată de partidul fraţilor Kaczynski, care ocupă funcţiile de preşedinte şi de premier in Polonia. Legea riscă să arunce anatema asupra unor persoane care nu au avut nici o legătură cu sistemul represiv comunist. Michnik consideră că exemplul europarlamentarului polonez Bronislaw Geremek este edificator pentru modul in care funcţionează legea. Guvernul polonez a incercat să forţeze demisia lui Geremek din Parlamentul European pe motiv că fostul membru al Solidarităţii poloneze nu a semnat o declaraţie in care să arate că nu a fost agent al poliţiei secrete in anii comunismului. Michnik est contrariat de poziţia autorităţilor de la Varşovia, cu atăt mai mult cu căt Geremek a fost arestat politic in timpul regimului comunist şi este cunoscut ca unul dintre cei mai duri opozanţi ai regimului opresiv al generalului Jaruzelski.

LUSTRAŢIE HARD. Legea lustraţiei obligă orice polonez născut inainte de august 1972, şi care in prezent lucrează fie in sectorul de stat, fie in cel public, să semneze o declaraţie prin care să arate că nu a fost agent al poliţiei secrete comuniste. Cei care asemeni lui Geremek, au refuzat riscă să fie daţi afară de la locul de muncă, dacă acesta este unul public. Mai mulţi parlamentari europeni au numit acţiunile guvernului polonez impotriva lui Geremek "o vănătoare de vrăjitoare". Geremek insuşi a denunţat noua lege a lustraţiei drept un atentat la libertăţile civile. Premierul Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat pe Geremek că "afectează imaginea ţării" şi că "provoacă o problemă antipoloneză". "Exact aceleaşi acuzaţii i-au fost aduse lui Geremek de liderii Partidului Comunist, a căror conducere o critica", arată Michnik.

Curtea Constituţională a decis la 11 mai că multe dintre prevederile legii lustraţiei sunt neconstituţionale. "Lustraţia nu poate fi folosită pentru a pedepsi oamenii, sub forma unei revanşe. Un oficial ales nu işi poate pierde mandatul pentru că a refuzat să semneze o declaraţie", susţine Curtea Constituţională.

DOUĂ POLONII. "Majoritatea revoluţiilor cunosc două faze: in prima are loc o luptă pentru libertate, iar ulterior pentru putere. Prima fază are o influenţă pozitivă asupra spiritului oamenilor şi scoate la iveală ce este mai bun in ei. A doua fază scoate la iveală tot ce este mai rău: invidia, intriga, lăcomia, suspiciunile şi dorinţa de revanşă", notează Michnik. Intelectualul polonez arată că Solidaritatea a adoptat o filozofie a reconcilierii mai degrabă decăt a revanşei. "Solidaritatea a imbrăţişat imaginea unei Polonii in care să aibă loc toată lumea", arată Michnik. "Astăzi se confruntă două Polonii. O Polonie a suspiciunilor, a fricii şi a revanşei se luptă cu o Polonie a speranţei, a curajului şi a dialogului. A doua Polonie, din care fac parte Ioan Paul al II-lea, Czeslaw Milosz şi toţi prietenii mei din inchisorile comuniste, trebuie să invingă", concluzionează Michnik.

×
Subiecte în articol: externe geremek michnik