x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cernobîlul Americii

Cernobîlul Americii

de Sînziana Stancu    |    13 Noi 2009   •   00:00
Cernobîlul Americii
Sursa foto: Shannon Stapleton/Reuters

Atentatele din America de la 11 Septembrie 2001 au lăsat o moştenire grea. După aproape un deceniu, din ce în ce mai multe cazuri de cancer au fost diagnosticate la cei care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor şi de dezafectare a zonei.

O serie de decese înregistrate în ultimul timp în rândul pompierilor şi poliţiştilor care au participat la operaţiunile de salvare după prăbuşirea "turnurilor gemene" de la World Trade Center, după atentatele teroriste de la 11 Septembrie de la New York, ridică serioase semne de întrebare autorităţilor americare privind o posibilă "epidemie" de cancer provocată de zona dezastrului, scrie The Guardian.

În ultimele trei luni au murit cinci membri ai fostelor echipe de salvare, toţi din cauza cancerului, cel mai vârstnic dintre ei având 44 de ani, iar cel mai tânăr, 37. Ei sunt Robert Grossman, de 41 de ani, poliţist în Harlem, care şi-a petrecut câteva săptămâni printre ruinele WTC şi a făcut tumoare la creier, colegul său Cory Diaz, de 37 de ani, şi pompierul Richard Manetta, de 44 de ani. Toţi trei au murit luna trecută, unul după altul, într-un interval de patru zile. Ceilalţi doi, John McNamara, un pompier de 44 de ani, a murit în septembrie, iar Renee Dunbar, un ofiţer de poliţie de 39 de ani, în august.

RUINE TOXICE
La operaţiunile masive de salvare au participat atunci peste 70.000 de persoane, inclusiv muncitori în construcţii, venite de bunăvoie la New York din toate statele americane. Multe dintre ele au lucrat în primele săptămâni în condiţiile cele mai toxice, la locul dezastrului fiind foarte mult praf şi substanţe chimice. Printre poluanţii cei mai periculoşi din milioanele de tone de moloz, 1.000 de tone reprezentau numai cantitatea de azbest folosită la construcţia turnurilor, la care s-a adăugat plumbul din computerele pulverizate de explozie, mercurul şi subprodusele chimice puternic carcinogene, rezultate prin arderea materialelor plastice, precum şi chimicalele cu conţinut de clor.

Deocamdată nu există o statistică oficială clară a numărului de decese ca urmare a operaţiunilor de salvare şi dezafectare a zonei care a fost teatrul atentatelor. Autorităţile sanitare din New York au înregistrat totuşi până acum 817 decese ale membrilor echipelor de intervenţie de la WTC, însă nu au putut confirma categoric câte dintre acestea ar fi avut legătură directă cu toxicitatea mediului de acolo.

×
Subiecte în articol: externe