x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comoara ascunsă a lui Bernard Madoff

Comoara ascunsă a lui Bernard Madoff

22 Iun 2010   •   00:00
Comoara ascunsă a lui Bernard Madoff

Bernard Madoff, fostul finanţist american, director al NASDAQ New York, condamnat pentru escrocherii financiare, s-a destăinuit unor colegi de detenţie că ar fi reuşit să ascundă, înainte de a fi arestat, suma de 9 miliarde de dolari în conturi secrete, pe numele a trei persoane, conform declaraţiilor date sub anonimat de un alt deţinut de la centrul de detenţie cu securitate medie din Butner.



Madoff ar mai fi susţinut că partenerul său de infracţiuni, Frank DiPascali, ştie cine sunt aceste trei persoane şi ar încerca să se folosească de aceste informaţii pentru a obţine o înţelegere cu FBI-ul.

DiPascali, 52 de ani, a pledat vinovat anul trecut la 10 capete de acuzare legate de complicitatea cu Madoff care a reuşit, prin firma sa de investiţii financiare, să-şi escrocheze clienţii cu suma de 60 de miliarde de dolari.

Bernard Madoff, 72 de ani, este condamnat la închisoare pe viaţă, însă DiPascali ar încerca să obţină clemenţă şi o pedeapsă mai blândă, colaborând cu anchetatorii, informează cotidianul New York Post, citat de Agerpres. În sprijinul acestei variante stă faptul că acuzarea şi-a dat toată silinţa pentru a obţine judecarea lui DiPascali în stare de libertate, deşi judecătorul era destul de reţinut în a pronunţa o astfel de decizie. Până la urmă complicele lui Madoff a rămas în arest în aşteptarea sentinţei, neputând plăti cauţiunea fixată la 10 milioane de dolari.

Deţinutul care a oferit aceste informaţii şi care a urmărit rutina cotidiană a lui Madoff, a mai povestit că acesta a început să frecventeze psihologul penitenciarului, o femeie, încă de anul trecut, după ce a acuzat semne de depresie în urma deciziei fostei sale amante, Sheryl Weinstein, de a povesti tot ce ştia despre el într-o carte.

"Avea probleme cu soţia sa (Ruth) din cauza informaţiilor publicate în cartea amantei. A simţit că soţia ar putea să divorţeze", susţine sursa acestor relatări.

Cartea publicată sub titlul 'Celălalt secret al lui Madoff: dragoste, bani, Bernie şi cu mine' ('Madoff's Other Secret: Love, Money, Bernie, and Me') detaliază escapadele sexuale ale finanţistului şi felul în care acesta a reuşit să-şi înşele financiar chiar şi amanta.

Psihologul i-a prescris antidepresive lui Madoff, iar soţia sa Ruth nu l-a părăsit, şi continuă să-l viziteze, mai susţine deţinutul.

Între timp Ruth Madoff s-a mutat din New York pentru a nu mai fi în centrul atenţiei, şi-a cumpărat o maşină obişnuită renunţând la limuzinele de lux şi a început să se implice în opere caritabile, dorind să înceapă o nouă viaţă.

Sursa din închisoare a povestit că medicaţia prescrisă de psihologul centrului de detenţie şi-a făcut efectul, scăpându-l pe Madoff de stresul puternic care l-a afectat încă de la intrarea în închisoare. Aceaşi medicaţie antidepresivă i-a făcut însă şi rău lui Madoff, în urma interacţiunii cu alte medicamente pe care acesta le lua, făcându-l să-şi piardă cunoştinţa. Fostul director al NASDAQ a fost găsit la 18 decembrie prăbuşit, cu urme de lovituri la nivelul feţei, câteva coaste rupte şi cu ochelarii sparţi. Iniţial s-a crezut că fostul finanţist a fost victima unui atac al altor deţinuţi care ar fi încercat să obţină nişte bani de la el. Însă, conform sursei, lui Madoff i s-a făcut rău din cauza interacţiunii dintre medicamente, şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a prăbuşit pe nişte scări.

În centrul de detenţie de la Butner, Madoff s-a împrietenit rapid cu un alt deţinut celebru, Jonathan Pollard, care desfăşura activităţi de spionaj în folosul Israelului în timp ce lucra ca analist pentru Marina militară americană. De asemenea, Madoff îşi petrece timpul alături de fostul farmacist newyorkez John Mancini, condamnat pentru distribuirea ilegală a milioane de calmante.

'Jonathan Pollard şi cu Madoff se uită împreună la televizor. Cel mai des se uită pe CNN. Lui Bernie îi place să vadă dacă se mai spune ceva despre el la televizor', povesteşte sursa citată.

De asemenea, uneori Madoff stă de vorbă şi se plimbă alături de Carmine Persico, capul familiei mafiote Colombo, care este de asemenea condamnat pe viaţă.

×
Subiecte în articol: externe