x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, avertizată de Rusia şi SUA

Coreea de Nord, avertizată de Rusia şi SUA

28 Mai 2009   •   00:00

Moscova a lansat miercuri un apel către Phenian, cerându-i să revină la masa negocierilor în vederea găsirii unei soluţii la criza nucleară nord-coreeană, informează AFP.



În cadrul unei întâlniri la sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe, şeful acestei instituţii, Serghei Lavrov, i-a comunicat ambasadorului Coreei de Nord în Rusia cerinţele Moscovei. "Rusia este favorabilă unei rezoluţii ferme a Consiliului de Securitate privind Coreea de Nord, dar această rezoluţie nu trebuie să pedepsească pentru a pedepsi", a spus Lavrov.

El a subliniat că rezoluţia trebuie să elaboreze şi măsurile care să nu permită disoluţia în continuare a regimului de neproliferare nucleară şi totodată să identifice căile pentru crearea condiţiilor în vederea reluării negocierilor în formulă de 6 asupra dosarului nuclear nord-coreean, aminteşte Radio România Actualităţi (RRA).

Potrivit unei surse anonime din cadrul serviciilor secrete ruse, citată de Interfax şi preluată de RRA, agravarea situaţiei din Peninsula coreeană poate afecta securitatea populaţiei din regiunile din Extremul Orient al Rusiei, astfel încât Moscova întreprinde un complex de măsuri preventive pentru situaţia în care evoluţiile din regiune vor ieşi de sub control.

Conform acestei surse, nu este vorba de o concentrare a eforturilor militare, ci de măsuri ale mai multor structuri, inclusiv ale celor militare ce asigură controlul nivelului de radiaţii, ca şi pe linia apărării, civile pentru cazul în care în Peninsula Coreea va izbucni un conflict în care ar putea fi folosite şi armele nucleare.

Anterior, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a promis că Statele Unite îşi vor respecta angajamentul de a apăra Coreea de Sud şi Japonia dacă Phenianul va lansa, aşa cum a ameninţat miercuri, un atac militar împotriva regimului de la Seul. În absenţa unui tratat de pace la încheierea armistiţiului din 1953 care a pus capăt războiului Coreei (1950-1953), cele două Corei? sunt în continuare, oficial, în stare de război.

Dacă Phenianul nu se mai consideră legat de armistiţiul din 1953, "Peninsula coreeană va reveni la o stare de război", a avertizat regimul nord-coreean, informează Mediafax.

×
Subiecte în articol: externe