x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord cere SUA despăgubiri de 65 trilioane de dolari

Coreea de Nord cere SUA despăgubiri de 65 trilioane de dolari

de Corina Andriuta    |    25 Iun 2010   •   00:00

Oficialităţile de la Phenian au formulat către SUA o cerere mai puţin obişnuită, informează lenta.ru, aceea de a primi despăgubiri în valoare de 65 de trilioane de dolari. Comuniştii coreeni consideră această sumă ca o „reparaţie morală şi materială în împărţirii peninsulei Coreene din 1945”.



Probabil răvăşit după umilinţa administrată de Portugalia la Campionatul Mondial de Fotbal, regimul de la Phenian s-a gândit să poarte o altă luptă. De data asta pe tărâm politic. Ei bine, după ce s-au socotit îndelung au rezultat următoarele calcule:
-    26 de trilioane de dolari pentru uciderea a un milion de cetăţeni ai Republicii Populare Decmocrate Coreene şi a rănirii a 2 milioane de coreeni
-    13,7 trilioane de dolari pentru sancţiunile cerute de americani în urmă cu şase decenii împotriva RPDC
-    17 trilioane de dolari pentru distrugerea bunurilor în timpul Războiului Coreean, între anii 1950-1953.


După eliberarea Coreei de sub ocupaţia japoneză, la sfarşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Coreea a fost împărţită de Naţiunile Unite în două părţi delimitate de paralela 38. Coreea de Nord urma să fie administrată de către URSS, iar Coreea de Sud de către SUA. Istoria Coreeii de Nord începe, astfel, prin proclamarea unei Republici Populare în 1948. Dorinţa conducerii de a influenţa zona opozantului a dus la izbucnirea războiului între americani, pe de o parte şi sovietici şi chinezi, pe de altă parte. În 1953 a fost semnat Tratatul de Pace între Pyongyang şi Seul.

×
Subiecte în articol: externe