x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discriminările din UE

Discriminările din UE

de Sînziana Stancu    |    24 Aug 2010   •   00:00
Discriminările din UE
Sursa foto: John Thys/AFP/Mediafax

Printre 115 de noi ambasadori care vor reprezenta în lume o Uniune Europeană lărgită până la 27 de membri, doar doi provin din ţările care au întregit "marea familie" de pe continent, în valurile de aderare ce s-au succedat după prăbuşirea fostului bloc comunist.

Unul dintre viitorii ambasadori ai UE provine din Ungaria şi va reprezenta Uniunea în Norvegia, iar celălalt, din Lituania, în Afganistan, informează Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale (PISM), citat de site-ul Radio Polonia.

Institutul a dat publicităţii un raport foarte critic la adresa unei prezenţe supradimensionate a ambasadorilor din 11 ţări din "Bătrâna Europă" (cea dinainte de extindere - n.r.), dar mai ales asupra criteriilor de selecţie a viitorilor ambasadori ai UE, care nu au inclus cunoaşterea limbilor şi a regiunilor atunci când s-au luat deciziile asupra numirilor în respectivele funcţii. "Aici avem de-a face cu reprezentare supradimensionată a cetăţenilor din 11 ţări", se arată în raport. De pildă, din cele 115 posturi de ambasador, majoritatea este ocupată de Franţa, Italia, Belgia şi Germania. Raportul mai atrage atenţia şi asupra faptului că nici egalitatea între sexe nu a fost respectată, deoarece numai 10% din diplomaţi sunt femei.

Polonia şi-a arătat indignarea nu numai pentru faptul că din partea ei nu a fost ales nici un ambasador, ci şi pentru faptul că din cei 1.700 de angajaţi ai noului corp diplomatic al UE fac parte doar 36 de polonezi, cărora li s-au dat posturi de funcţionari civili. Dar bomboana pe colivă a fost pusă când s-a aflat că în alte ţări care sunt membre ale Programului Parteneriatului Estic al UE, care a debutat sub conducerea Poloniei şi Suediei, au fost numiţi ambasadori din cu totul alte ţări decât cele două. Astfel, Ucraina va găzdui un ambasador portughez al UE, în Armenia va veni un italian, iar în Azerbaidjan, unul din Belgia. Noul corp de diplomaţi a fost creat în baza Tratatului de la Lisabona, care are scopul de a reforma instituţiile europene. Deşi acest "minister de externe" al UE trebuia să-şi înceapă activitatea în primăvară, va deveni funcţional abia la sfârşitul anului.


Mamutul hulpav ţinut de Lady Ashton
Catherine Ashton (foto) - "ministrul de Externe" al Uniunii - a fost acuzată că noul său corp diplomatic de la Bruxelles va înghiţi un buget de trei ori mai mare decât cel al Ministerului de Externe britanic şi că 50 din cei 115 diplomaţi ai ei vor fi plătiţi anual cu salarii mai mari decât cel al premierului britanic, David Cameron (173.850 de euro). Însăşi baroana Ashton, al cărei câştig anual este de 280.000 de euro, face din ea cea mai bine plătită femeie politician din Occident, potrivit Daily Telegraph. Mats Persson, directorul grupului de presiune "Open Europe", a avertizat că, dacă UE nu va renunţa la "obsesia" pentru instituţiile opulente şi nu se va concentra pe securitate globală, comerţ şi creştere economică, politica sa externă va fi "un exerciţiu scump de fluturat steagul Uniunii pe banii contribuabililor".

×
Subiecte în articol: externe