x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectul Kosovo: Transnistria cere ONU recunoaşterea independenţei

Efectul Kosovo: Transnistria cere ONU recunoaşterea independenţei

27 Iul 2010   •   00:00

Ca urmare a deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie privind legitimitatea declaraţiei unilaterale de independenţă a Kosovo, autorităţile din autoproclamata republică Transnistria cer recunoaşterea internaţională.

Ministerul de Externe de la Tiraspol a trimis o scrisoare oficială, în acest sens, relatează site-ul Unimedia, citat de Hotnews.

"Republica moldovenească nistreană constată încă o dată şi atrage atenţia ONU că republica corespunde tuturor criteriilor internaţionale de stat independent şi întruneşte toate condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută pe plan internaţional", se arată în documentul difuzat de agenţia regnum.ru.

"Ministerul de Externe al Transnistriei îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu alte structuri internaţionale, să participe activ la elaborarea unor criterii unice de recunoaştere a statelor care şi-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea", potrivit documentului.

Tiraspolul a făcut o solicitare similară în 2008, ca urmare a recunoaşterii independenţei Kosovo de mai multe state membre ONU. Transnistria şi-a autoproclamat independenţa în 1990, gest consfinţit printr-un referendum în 2006.

În opinia Tiraspolului, avizul Curţii ONU "are o semnificaţie juridică internaţională, nivelând orice încercări unilaterale ale altor state de a împiedica voinţa poporului de adoptarea a propriilor legi". Ministerul apreciază ca "lipsită de sens" o hotărâre a Republicii Moldova, adoptată la 22 iulie 2005, de a "reglementa strict, în mod unilateral, viaţa şi activitatea" Transnistriei, pentru că ignoră "opinia poporului transnistrean".

Astfel, avizul Curţii de la Haga reprezintă "o confirmare internaţională" privind "incapacitatea totală (de aplicare) a legii" moldovene în Transnistria. Potrivit "principiilor confirmate de (avizuul) ONU, legea (moldoveană) contravine dreptului internaţional şi nu poate avea valoare juridică", iar referendumurile privind independenţa Transnistriei, ultimul organizat la 17 septembrie 2006, sunt validate, conchide regimul de la Tiraspol.

Autorităţile transnistrene avertizează, totodată, în legătură cu "existenţa juridică a condiţiilor pentru recunoaşterea internaţională" a regiunii. Pe de altă parte, acestea "îndeamnă ONU ca alături de celelalte state responsabile să participe activ la elaborarea unor noi criterii de recunoaştere internaţională a statelor care au demonstrat în fapt că sunt viabile", potrivit comunicatului.

Ministerul mai apreciază că "doar proclamarea conştientă şi liberă a independenţei, de către populaţie, poate fi cel mai sigur şi constant mecanism al legitimării interne şi internaţionale a instituţiilor de stat şi voinţei poporului".

×
Subiecte în articol: externe