x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernatorul Băncii Vaticanului este anchetat pentru spălare de bani

Guvernatorul Băncii Vaticanului este anchetat pentru spălare de bani

22 Sep 2010   •   00:00

Ettore Gotti Tedeschi, guvernatorul Băncii Vaticanului, este anchetat pentru spălare de bani, în cadrul unei anchete mai ample, au anunţat surse din poliţie citate de BBC.

Ancheta a fost lansată după ce Fiscul italian a descoperit două tranzacţii suspecte între Banca Vaticanului şi două bănci italiene diferite.

De asemenea, procurorii au confiscat 23 de milioane de euro pe care Banca Vaticanului a încercat să îi transfere de la mica bancă italiană Credito Artigianato. Din această sumă, 20 de milioane de euro erau destinaţi JP Morgan, din Frankfurt, iar restul urmau să ajungă la Banca del Fucino, din Italia.

Magistraţii din Roma verifică în prezent dacă Tedeschi şi directorul general al băncii, Paolo Cipriani, au încălcat legile care cer băncilor să divulge informaţii despre operaţiunile financiare. Astfel, Banca Vaticanului nu ar fi informat autorităţile financiare de unde provin banii.

Vaticanul s-a declarat "uimit" şi şi-a exprimat încrederea deplină în Tedeschi şi Cipriani. Într-un comunicat, Sfântul Scaun a dat asigurări că datele necesare sunt disponibile deja la Banca naţională a Italiei.

Tedeschi, expert în etică financiară, conduce Banca Vaticanului de un an. Anterior, el a fost şeful pentru operaţiuni în Italia al băncii spaniole Santander.

Banca Vaticanului, cunoscută oficial drept Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), a fost înfiinţată oficial în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor şi preoţilor.
IOR a fost implicată într-un scandal şi în 1982, când guvernatorul său, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost pus sub acuzare pentru implicare în prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci private din Peninsulă, Banco Ambrosiano.El nu a fost arestat niciodată.

×
Subiecte în articol: externe