x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Închisoarea secretă a CIA din România se numea Britelite

Închisoarea secretă a CIA din România se numea Britelite

de Sînziana Stancu    |    06 Aug 2010   •   00:00

CIA şi-a ascuns deţinuţii la închisoarea Britelite din România. Unul dintre "creierele" atentatelor din 11 Septembrie, Khalid Mohamed, a "onorat" centrul secret de detenţie al CIA din România, care avea nume de cod "Britelite".

Khalid era unul dintre cei mai importanţi patru suspecţi de terorism capturaţi de Statele Unite şi aduşi în secret la Guantanamo, în 2003, fiind transferaţi apoi în închisori din străinătate, inclusiv în România, înainte ca justiţia americană să le permită accesul la avocaţi, dezvăluie, în exclusivitate, Associated Press, într-un articol publicat de lasvegassun.com. El era suspectul principal al atentatelor antiamericane din 2001. Centrul Britelite din România a fost înfiinţat tot în 2003.

Strategia SUA a transferului de deţinuţi în închisori secrete din străinătate a fost aceea că anchetatorii americani îi puteau interoga pe deţinuţi, în majoritatea cazurilor prin metode de tortură, după cum a relatat frecvent presa din străinătate, în aceste închisori, fără ca deţinuţilor să li se respecte dreptul de a fi asistaţi la interogatorii de un apărător. De asemenea, ei nu au avut acces nici la asistarea de către reprezentaţi ai organizaţiilor pentru drepturile omului, şi nici să-şi conteste măsurile de detenţie şi legalitatea acestora în faţa vreunui tribunal american în tot acest timp, mai explică AP. "A fost doar un joc de tipul «uite-o, nu e» pentru a ascunde deţinuţii de tribunale", a explicat Jonathan Hafetz, profesor de drept la Universitatea Seton Hall. El a reprezentat mai mulţi deţinuţi.

Khalid şi alţi deţinuţi suspectaţi de terorism au fost astfel împiedicaţi timp de doi ani să îşi apere drepturile lor, iar dacă ar fi rămas la Guantanamo, unde fuseseră aduşi iniţial, ei ar fi beneficiat în scurt timp de asistenţă juridică încă din noiembrie 2003.

Însă administraţia fostului preşedinte american se temea de faptul că instanţa supremă din SUA ar fi desecretizat controversatul program de detenţie, este concluzia AP.

Chiar şi acum, după atâţia ani, succesorul în funcţie al preşedintelui George W. Bush, Barack Obama, se luptă cu problemele legate de tratamentul suspecţilor de terorism de la Guantanamo, făcând eforturi de a-i pune pe aceştia sub acuzare.

Sosirea şi plecarea grăbită de la Guantanamo au fost deduse de AP pe baza înregistrărilor zborurilor şi a interviurilor cu actuali şi foşti oficiali americani şi surse apropiate programului de detenţie al CIA.

În dimineaţa de 24 septembrie 2003, un Boeing 737, fără inscripţii, a aterizat la Guantanamo, cu cel puţin patru importanţi membri ai Al-Qaida la bord: Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh şi Mustafa al-Hawsawi. Binalshibh şi al-Hawsawi au contribuit la planificarea atacurilor din 11 Septembrie 2001. Al-Nashiri a pus la punct atentatul din 2000, vizând USS Cole. Zubaydah s-a ocupat cu actele de călătorie pentru membrii organizaţiei teroriste.

ROMĂNIA A NEGAT
România a negat mereu că pe teritoriul ei s-ar fi aflat vreun centru de detenţie al CIA. În cel mai recent raport al ONU, ea a fost din nou menţionată, alături de Polonia şi de alte ţări, că ar fi găzduit, într-o închisoare secretă, terorişti de la 11 Septembrie. Raportul ONU a urmat celui făcut cu trei ani înainte de elveţianul Dick Marty pentru Consiliul Europei, în care el susţinea că în România a existat o astfel de închisoare. În centrele de detenţie din străinătate deţinuţii nu au mai fost interogaţi prin tortură, mai menţionează AP.

×
Subiecte în articol: externe