x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran a testat un dispozitiv nuclear avansat

Iran a testat un dispozitiv nuclear avansat

06 Noi 2009   •   00:00
Iran a testat un dispozitiv nuclear avansat

Organismul ONU de supraveghere nucleară a cerut Iranului să explice dovezile ce arată că oamenii de ştiinţă iranieni au experimentat un focos nuclear avansat. Însăşi existenţa tehnologiei este oficial secretă în SUA şi Marea Britanie, dar, potrivit unor documente citate de publicaţia The Guardian, Iran ar fi testat componente explozive ale proiectului.



Această dezvăluire a fost descrisă de experţii nucleari ca "năucitoare" şi necesită urgentarea efortului de găsire a unei soluţii diplomatice la criza nucleară iraniană.

Tehnologia în cauză ar permite crearea unor focoase mai mici şi mai simple decât vechile modele. Reduce diametrul focosului şi face mai uşoară instalarea într-un focos nuclear pe rachetă.

Documentaţie referitoare la experimente ale proiectului de detonare în două puncte fac pare din dovezile strânse de AIEA şi pretentate Iranului pentru răspunsuri. Dosarul, "Posibile dimensiuni militare ale programulu nuclear al Iranului", este parte a rapoartelor făcute de serviciile de informaţii occidentale.

Agenţia a tratat asemenea rapoarte până acum cu scepticism, mai ales după experienţa din Irak. Dar directorul general Mohamed ElBaradei declara că dovezile despre înarmarea Iranului "pare a veni din multiple surse pe mai diferite perioade de timp, pare a fi consistentă şi suficient de completă şi detaliată pentru a se primi un răspuns din Iran". (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe