x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul s-a supărat pe Suedia

Israelul s-a supărat pe Suedia

de Sînziana Stancu    |    09 Oct 2009   •   00:00

Israelul a denunţat "luările de poziţie antiisraeliene" ale oficialilor de la Stockholm, după ce preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a apreciat drept "demn de luat în considerare" raportul Goldstone, care acuză armata israeliană de "crime de război" în Fâşia Gaza.



"Cerem Suediei, o ţară luminată şi prietenă a Israelului, să adopte o poziţie mai obiectivă şi mai prudentă, în special întrucât asigură preşedinţia UE, care are interese în regiune", a declarat adjunctul ministrului israelian de Externe, Danny Ayalon, citat de AFP. El a avansat şi posibilitatea chemării ambasadorului israelian din Suedia pentru consultări, "ceea ce ar avea ca unic obiectiv infomarea ministrului de Externe de la Ierusalim" despre recentele evenimente, fără a le atribui o semnificaţie politică.

Ayalon a dat de înţeles şi că în urma unei asemenea luări de poziţie a Guvernului de la Stockholm, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, nu va fi binevenit în Israel.
Bildt afirmase cu o zi înainte că raportul ONU al judecătorului Richard Goldstone, care acuză Israelul, dar şi pe palestinieni, în timpul ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, este "demn de luat în seamă". Însă autorităţile israeliene l-au criticat foarte dur, reproşându-i "parţialitatea".

×
Subiecte în articol: externe