x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ITAR-TASS: Mihai Ghimpu îndeamnă moldovenii să nu mai bea vodka rusească

ITAR-TASS: Mihai Ghimpu îndeamnă moldovenii să nu mai bea vodka rusească

de Corina Andriuta    |    14 Iul 2010   •   00:00

Într-o declaraţie făcută de preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, moldovenii sunt îndemnaţi să nu mai consume vodka importată din Rusia şi să consume vinul autohton, arată agenţia ITAR-TASS. Conform gzt.ru, care citează Regnum Ştiri, „până la urmă toate statele care produc vin, vând până la 80% din producţie pe piaţa internă. În final totul poate duce la extinderea a pieţei interne de consum a producţiei vinicole moldoveneşti”. Reacţia lui Ghimpu, din 13 iulie, vine ca urmare a interdicţiei Rospotrbnadzorului de a importa cantităţi mari de vin moldovenesc în Rusia.



„În loc să bem vinul moldovenesc, îl păstrăm în beciuri şi apoi îl vindem în lume, în tot acest timp bând vodkă de proastă calitate. Vodka este o băutură alcoolică, nu este o băutură sănătoasă ”, a declarat Ghimpu, citat de gzt.ru. În urmă cu o săptămână, primarul Moscovei făcuse un apel către concetăţeni să nu mai consume produsele importate din Moldova.  Preşedintele Moldovei nu vede nicio legătură reală între decretul care vizează " ziua ocupaţiei sovietice şi problemele cu care se confruntă producătorii de vin din Moldova în Rusia”.

Într-o intervenţie la Radio Eho Mosckvî, pe 29 iunie, Ghenadii Oniscenko, şeful Serviciului Sanitar rus „Rospotrebnadzor”, a dat cu piatra spre guvernul de la Chişinău: „ Guvernul condus de domnul  Filat, îşi demonstrează incapacitatea totală în a face ordine în domeniul vinicol. După embargoul impus vinurilor moldoveneşti, în 2006, producătorii locali şi-au învăţat lecţia şi au crescut măsurile pentru producerea vinului, trimis spre piaţa rusă. Acum, calitatea vinului a scăzut iar dramatic. Chiar dacă nu vreau să îi dau sfaturi, premierul Filat ar trebui să se concentreze pe lucrurile importante pentru Moldova, nu pe cele pe care crede că le rezolvă acum”. Conform lui Oniscenko, principala problemă a acestui produs moldovenesc o reprezintă o substanţă, metaloxil, din categoria pesticidelor. "Situația nu are nicio legătură cu politica. De fapt, din 30 iunie până la 2 iulie, am găsit în 102 mii sticle de vin ale companiilor "Alianţa-Vin", "Suvorov Vin" și "DK Intertrade", substanţe periculoase pentru sănătatea oamenilor. Sunt nişte pesticide precum metaloxil, iar acest vin nu poate ajunge pe piaţa rusă. Vinuri ca  „Prinţul Negru”, „Contesa Neagră” şi „Muscat Auriu” vor fi întoase înapoi în Moldova. Ele nu sunt bune, nu prezintă niciun interes pentru nimeni, poate doar să se vopsească gardurile cu ele. Nu ştiu dacă putem vorbi despre un embargo, dar constatăm situaţia din prezent", a punctat oficialul rus, citat şi de Kommersant.

La începutul acestui an, "Rospotrebnadzor a respins deja mai multe partide mari de vin din Moldova. În special, la sfârşitul lunii martie, a fost găsită necorespunzătoare standardelor de igienă o partidă de vin sec "Chardonnay" (22,4 mii litri) şi Muscat (24,6 mii litri). Şi la sfârşitul lunii aprilie, în acelaşi mod a fost identificat un lot de vin de masă sec, "Aligote", de 49,5 mii litri.

Trebuie remarcat faptul că, în martie 2006, Rusia a suspendat importurile vinurilor moldoveneşti – atunci, susţin autorităţile de la Moscova, au fost găsite metale grele şi pesticide în vinurile importate. Livrările au fost reluate abia în noiembrie 2007, după negocieri îndelungate.

×
Subiecte în articol: externe