x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliştii nu au acces la primul summit UE organizat de Herman Van Rompuy

Jurnaliştii nu au acces la primul summit UE organizat de Herman Van Rompuy

08 Feb 2010   •   00:00

Jurnaliştii nu vor avea acces la primul summit european organizat de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care a afirmat că intenţionează să dea un caracter informal reuniunilor şefilor de stat şi de guvern din ţările europene, relatează AFP.



Cei 27 de lideri din ţările UE se vor întâlni joi, la ora locală 10.15 (11.15, ora României), la biblioteca Solvay, într-o clădire din secolul al XIX-lea, situată în centrul unui parc unde jurnaliştii şi publicul nu vor avea acces.

Liderii europeni nu vor fi însoţiţi de miniştri sau colaboratori, iar discuţiile vor fi libere şi nu se vor conforma unui protocol strict. Van Rompuy şi-a anunţat deja intenţia de a asigura acestor întâlniri un caracter mai puţin formal, chiar "intim".

Presa va avea acces în clădirea unde se desfăşoară de obicei summiturile, aflată la circa 500 de metri de bibliotecă, şi nu va putea obţine declaraţii la sosirea liderilor la reuniune. Mai puţin de 15 fotografi şi cameramani vor avea posibilitatea de a înregistra imagini la începerea întâlnirii, ei urmând să fie transferaţi ulterior la centrul de presă.

La încheierea reuniunii, şefii de stat şi de guvern vor merge la centrul de presă, pentru a da declaraţii.

De la numirea sa în funcţie, la 19 noiembrie, Van Rompuy a dat dovadă de neîncredere în presă, acordând foarte puţine interviuri şi participând numai la un număr redus de conferinţe de presă.

×
Subiecte în articol: externe