x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de stat în Honduras

Lovitură de stat în Honduras

de Mihaela Matachita    |    28 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele Hondurasului, Manuel Zelaya, a fost arestat duminică de forţele armate şi dus la o bază aeriană, după cum a anunţat secretarul său, Enrique Reine, citat de presa locală, a relatat AFP.



Preşedintele Zelaya decisese să organizeze duminică o consultare populară, în ciuda opoziţiei armatei, a Parlamentului şi a Curţii Supreme, care au apreciat că referendumul ar fi ilegal. Ales în 2006 pentru un mandat de patru ani, care nu poate fi reînnoit, Zelaya dorea o revizuire a Constituţiei care să-i permită să candideze pentru un nou mandat la alegerile din 29 noiembrie.

Dar duminică dimineaţa patru echipe de comando, formate din circa 200 de militari, au ajuns la reşedinţa sa, au tras patru focuri de armă, plecând apoi cu trei vehicule în direcţia bazei aeriene. Reşedinţa şefului statului a fost înconjurată de zeci de militari înarmaţi. Emisiunile televiziunii proguvernamentale Ocho au fost întrerupte pentru scurt timp. "Se pare că armata se îndreaptă spre noi", a anunţat prezentatorul unuia dintre jurnale, cerând populaţiei să se adune în Piaţa Libertăţii din capitala ţării.

Uniunea Europeană a condamnat arestarea lui Manuel Zelaya, cerând eliberarea imediată a acestuia. Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a denunţat "o lovitură de stat" şi i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, să se pronunţe asupra evenimentelor din Honduras.

Manuel Zelaya a declarat duminică, la sosirea în Costa Rica, că a fost victima unei "răpiri" şi a unei lovituri de stat. "Sunt la San Jose, în Costa Rica. Am fost victima unei răpiri din partea militarilor din Honduras (...) Am fost înşelat de elita militară", a spus Zelaya pentru canalul de televiziune latino-american Telesur, potrivit AFP. El i-a cerut omologului său american, Barack Obama, să precizeze "dacă se află în spatele acestor" evenimente.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama este "foarte preocupat" de informaţiile privind arestarea şi apoi expulzarea lui Zelaya, potrivit unui comunicat al administraţiei de la Washington. El a cerut "tuturor actorilor politici" din Honduras "să respecte regulile democratice şi legea". "Conflictele şi tensiunile trebuie rezolvate paşnic, prin dialog liber, fără ingerinţe externe", a adăugat Obama.

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA), Jose Miguel Insulza, a condamnat "lovitura de stat" comisă de "un grup military".

AFP precizează că Manuel Zelaya, conservator, s-a orientat spre stânga după alegerile din 2006 şi s-a apropiat de liderii de stânga antiliberali din regiune.

Hugo Chavez a ameninţat că Venezuela va interveni militar în Honduras în cazul unui atac asupra ambasadorului sau a ambasadei ţării sale. El a mai spus că şefa diplomaţiei honduriene, Patricia Rodas, este "sechestrată" la baza aeriană din Tegucigalpa, iar ambasadorii Venezuelei şi Cubei, care se aflau la reşedinţa acesteia, au fost respinşi fără menajamente de militari.

Deşi populaţia a fost sfătuită să nu iasă pe străzi, sute de susţinători ai lui Zelaya s-au adunat în faţa reşedinţei prezidenţiale din Tegucigalpa, cerând revenirea acestuia în ţară. Accesul în reşedinţă a fost blocat de un cordon de militari şi de câteva blindate uşoare, Capitala fiind survolată, încă de dimineaţă, de elicoptere şi avioane ale forţelor aeriene.

×
Subiecte în articol: externe zelaya