x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miliarde de $ contra crizei

Miliarde de $ contra crizei

de Sînziana Stancu    |    Mihaela Matachita    |    03 Apr 2009   •   00:00
Miliarde de $ contra crizei
Sursa foto: Kevin Coombs/Reuters

Liderii celor mai puternice economii, reuniţi la Excel Center din Londra, în cadrul Summitului G20, au căzut de acord asupra unor măsuri "fără precedent" de 5.000 de miliarde de dolari, pentru contracarea crizei financiare globale.



Cele 5.000 de miliarde de dolari vor determina creşterea Produsului Intern Brut mondial cu 4% până la sfârşitul lui 2010, după cum a transmis Reuters, citând comunicatul final al reuniunii. Totodată, premierul britanic, Gordon Brown, a anunţat că liderii G20 au convenit să aloce 1.000 de miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei mondiale, prin suplimentarea resurselor Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale.

Potrivit BBC, planul include sancţiuni asupra paradisurilor fiscale şi o reglementare mai strictă a sistemului financiar global. Anunţul a făcut să "ţâşnească" indicii bursieri europeni. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care ameninţase în ajun că părăseşte reuniunea dacă nu se stabileşte o mai strictă reglementare financiară, a spus că rezultatul summitului depăşeşte aşteptările, iar aliatul său, cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit despre "un compromis aproape istoric".

Dar poate cele mai importante declaraţii cu urmări politice ale premierului britanic sunt două: "O nouă ordine mondială capătă contur" şi FMI şi Banca Mondială vor suferi transformări importante pentru a reflecta schimbările produse în economia globală.

MAREA ABSENTĂ
În atmosfera de culoare a summit-ului, o "mare absenţă" a fost remarcată, şi anume, cea a soţiei preşedintelui Nicolas Sarkozy, Carla Bruni.

În Downing Street cel puţin, absenţa ei a provocat stupoare, iar presa abia aştepta  să dea drumul bârfelor, mai ales că a fost singura dintre "Primele Doamne" care nu a venit la reuniune.
Der Spiegel scria ieri că "întrebarea cea mai presantă" a acţiunii mondiale a fost "Cine e cea mai frumoasă «Primă Doamnă» a planetei?".

Întrebarea a rămas până la urmă fără răspuns. În schimb, toată lumea a observat că, la dineul din seara precedentă, Sarkozy părea un lup singuratic, care abia s-a atins de mâncare şi a schimbat două-trei vorbe cu ceilalţi invitaţi.
E drept, engleza lui lasă cam mult de dorit...

Presa de peste Atlantic a presupus că i-a fost frică să "îşi măsoare muşchii" cu madam Obama, iar cea saxonă a tras concluzia că nu a vrut pur şi simplu să-şi eclipseze soţul, mai ales că urma să poarte pantofi cu toc la rochia de seară...

×
Subiecte în articol: externe