x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy va discuta cu Papa despre expulzarea ţiganilor

Nicolas Sarkozy va discuta cu Papa despre expulzarea ţiganilor

07 Oct 2010   •   00:00

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va fi primit mâine de Papa Benedict al XVI-lea, într-o vizită având ca scop clarificarea neînţelegerilor create de expulzarea ţiganilor din Franţa, dar şi recâştigarea unui electorat catolic decepţionat.



Conform Palatului Elysée, Sarkozy va discuta timp de jumătate de oră cu Suveranul Pontif şi va avea o audienţă cu secretarul de Stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone.

Ulterior, preşedintele francez va vizita bazilica Sfântul Petru şi capela Santa Petronilla, pentru un moment de reculegere şi "o ceremonie pentru Franţa", oficiată de cardinalul francez Jean-Louis Tauran. Vizita se va încheia cu un dejun la ambasada Franţei, la care vor participa circa 30 de înalţi prelaţi.

Programul lui Nicolas Sarkozy nu prevede declaraţii publice în cursul vizitei, programate de Paris pentru a pune capăt neînţelgerilor privind ţiganii, care au afectat relaţiile dintre Vatican şi Franţa.

În data de 22 august, în plină polemică privind repatrierea romilor din Franţa, Suveranul Pontif a subliniat, într-un mesaj citit în limba franceză, necesitatea "de a şti să primeşti diversitatea umană legitimă". Chiar dacă indirectă, critica s-a adăugat altor nemulţumiri legate de guvernul francez.

Cu numai două zile înainte, responsabilul pentru probleme de imigraţie al Vaticanului, Agostino Marchetto, declarase că "expulzarea în masă a ţiganilor contravine normelor europene". Marchetto, cunoscut pentru atacurile la adresa guvernului italian, s-a retras din funcţie ulterior, iar Sarkozy a obţinut o audienţă într-o perioadă foarte scurtă, ţinând cont de prevederile protocolului de la Vatican.

"Nu cred că declaraţiile Papei Benedict al XVI-lea trebuie interpretate ca o critică", apreciază deputatul Jacques Remiller, membru al majorităţii prezidenţiale. "Dar să nu ne facem iluzii; măsurile de securitate din vara acestui an au provocat probleme în rândurile catolicilor, pe care preşedintele vrea să le rezolve rapid", a adăugat Remiller, preşedintele asociaţiei parlamentare Franţa - Vatican.

Vizita la Vatican face parte dintr-un efort mai amplu de recâştigare a unui electorat important, reprezentând circa 15 la sută din populaţia Franţei, şi care, deşi rămâne fidel ideilor de dreapta, s-a îndepărtat de Sarkozy. Popularitatea sa în rândurile alegătorilor catolici a scăzut drastic, ajungând la numai 50 la sută, în timp ce predecesorul său la Palatul Elysée, Jacques Chirac, s-a bucurat în mod constant de nivele ale popularităţii de peste 70 la sută.

Sarkozy s-a mai aflat în vizită la Vatican şi în decembrie 2007, când a prezentat conceptul de "laicitate pozitivă", care "nu consideră religiile drept un pericol, ci drept un atu" şi pune în valoare credinţa în Dumnezeu.

×
Subiecte în articol: externe