x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prea multă linişte înaintea alegerilor

Prea multă linişte înaintea alegerilor

de Eugenia Mihalcea    |    28 Iul 2009   •   00:00

Înainte de a ajunge la Leuşeni, unul dintre punctele de trecere a frontierei spre Republica Moldova, îţi trasezi propria barieră imaginară: ştii din auzite, dar şi din experienţele anterioare ale altora că îţi va fi greu să ajungi în Basarabia fără să fii nevoit să răspunzi la câteva zeci de întrebări incomode, fără să arăţi un dosar complet de acte care să demonstreze că nu ai intenţii rele şi, nu în ultimul rând, te gândeşti că ai putea face drum întors.



Graniţa cu Republica Moldova a devenit, în zilele dinaintea alegerilor anticipate din 29 iulie, mai uşor de trecut pentru ziariştii români care au acreditare de la Comisia Electorală Centrală din Moldova. Timpul de aşteptare este de numai o oră - deşi sunt alţi călători care nu stau mai mult de zece minute -, iar întrebările, deşi se repetă cu insistenţă, sunt suportabile: . Când pleci din România cu gândul că faci câteva sute de kilometri, având o viză pe paşaport, care nu îţi garantează intrarea într-o ţară, dintr-o dată, o serie de întrebări care se lungesc timp de o oră par floare la ureche. Autorităţile din Republica Moldova s-au asigurat însă că ziariştii români nu vor zăbovi prea mult pe teritoriul ţării lor. Viza de serviciu, special eliberată pentru aceste alegeri, este valabilă numai până pe 30 iulie. Asta înseamnă că cel mai târziu la ora 23:59 vom fi din nou în vamă. În drum spre România, lăsând în urmă nişte alegeri cu un rezultat încă nedefinit şi posibile conflicte, care ar putea izbucni la câteva zile după aflarea rezultatelor finale. În aprilie, alegerile au fost pe 5, iar oamenii au ieşit în stradă pe 7.

Fără reclamă electorală


Drumul de la Leuşeni până la Chişiniu curge lin, peisajul e monoton şi nicio urmă că în Republica Moldova a fost campanie electorală. Legea prevede ca orice afiş sau formă de propagandă electorală să fie expusă doar până în noaptea zilei de 27 iulie. Dar cine se aştepta ca legea să fie respectată cu atât de multă stricteţe ? Radioul de stat prezintă ştiri despre agricultura înfloritoare, despre campania viticolă şi despre vreme. Ai spune că nu se întâmplă nimic în Republica Moldova.  

În Chişinău aproape că nu îţi vine să crezi că mâine sunt alegeri. Din loc în loc, dar destul de rar, răsar panouri cu peisaje idilice, cu o domnişoară surprinsă alergând într-un lan cu steagul sau cu o tânără familie aranjată lângă sloganul "Moldova, patria mea". În rest nimic, nici numele vreunui partid, nici al vreunui candidat. Lumea spune însă că e mâna comuniştilor, care au găsit o portiţă să-şi păstreze panourile şi după termenul limită. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, are sloganul "Să ne apărăm Patria". De cine oare ?!

"Votul tău contează"


Pe mai multi stâlpi din localitatea Budeşti de lângă Capitală, afişe mici, roşii, cu secera şi ciocanul, mai stau încă mărturie a campaniei care a fost până ieri. Marea parte însă sunt rupte, iar după cum spun sătenii nici nu au fost atât de multe ca la alte alegeri. În Coşerniţa, raionul Criuleni, în staţiile de autobuz, mai sunt fluturaşi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vlad Filat, dar şi ai Alianţei Moldova Noastră, un alt partid de opoziţie. Deşi astăzi poliţia este mult mai "atentă", nimeni nu stă să mai privească la două-trei afişe. Miza e mai mare de atât.

Chişinăul, "cotropit" de jurnaliştii români şi străini, de observatorii veniţi din întreaga Europă, rămâne în urmă. Echipe de poliţişti stau prin parcuri, pe lângă clădirea Parlamentului, a Guvernului, la intrările în oraş. Îi zăreşti în uniformele lor albe, cu chipiurile uşor supradimensionate, dar sunt discreţi. E liniştit. Parcă prea liniştit pentru ziua ce vine. Moldovenii ies în număr mare din oraş, maşinile aglomerează ieşirile din Capitală, deşi de pe panourile publicitare răzbate îndemnul: "29 iulie. Votul tău contează. Tu decizi. Votează!". Oficial, ziua de 29 iulie, este nelucrătoare în Republica Moldova, special pentru alegeri.

Citiţi şi: Basarabia alege între comunism şi democraţie

×
Subiecte în articol: externe republica moldova alegeri