x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tentativă de asasinat sau doar un foc de artificii?

Tentativă de asasinat sau doar un foc de artificii?

de Irina Cristea    |    04 Aug 2010   •   00:00
Tentativă de asasinat sau doar un foc de artificii?

O explozie a avut loc în timp ce preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, se afla într-o "vizită de lucru" în vestul ţării. Incidentul a fost clasificat de un site conservator drept un atentat la viaţa liderului de la Teheran. Sursa citată relata că un bărbat a aruncat o grenadă înspre convoiul prezidenţial. Aceasta ar fi explodat la aproximativ 100 de metri de coloana oficială, dar preşedintele a scăpat nevătămat, iar vinovatul a fost arestat.



Agenţia semioficială Fars a transmis iniţial că dispozitivul explozibil era o grenadă artizanală, dar mai târziu a informat că a fost vorba despre nişte artificii. Jurnaliştii de la televiziunea Al Arabiya, care emite din Dubai, au spus că dispozitivul a fost aruncat înspre maşina care transporta un grup de reprezentanţi ai mass-media, care călătoreau alături de preşedinte.

Autorităţile iraniene au dezminţit că ar fi avut loc un atentat la viaţa lui Ahmadinejad. Ştirea de pe site-ul Khabaronline.ir a dispărut, iar biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale a comunicat că "grenada" era, de fapt, un foc de artificii şi că nici unul dintre participanţii la manifestaţia ad-hoc din oraşul Hemedan (din vestul Iranului) nu a fost în pericol. Postul de televiziune Al Alam, finanţat de stat, a plusat, relatând că artificiile erau menite să îl încurajeze pe preşedinte.
Liniştitoarele relatări au fost prompt susţinute de apariţia lui Mahmud Ahmadinejad la discursul pe care era programat să îl susţină pe stadionul de fotbal din localitate, relatează BBC.

Indiferent de natura incidentului, el are loc la scurt timp după ce Mahmoud Ahmadinejad a spus că ar fi ţinta unui asasinat orchestrat de Israel. "Sioniştii au angajat mercenari ca să mă ucidă", a spus liderul iranian. În urmă cu câţiva ani, Ahmadinejad spunea că americanii plănuiesc să îl răpească. Dacă se confirmă scenariul atentatului, acesta ar fi primul care l-ar viza pe Ahmadinejad, aflat la preşedinţia Iranului din 2005. BBC relatează că securitatea şefului statului nu este tocmai la cele mai înalte standarde. Vizitele sale sunt mereu anunţate, iar oamenii se bulucesc pe traseu şi încearcă să se apropie şi să îl atingă. Uneori, gărzile sale de corp nu fac faţă asaltului.

Incidentul repune în discuţie şi situaţia internă a Iranului. Din pricina presiunilor internaţionale, dar şi a prostului management, producţia de petrol e în cădere liberă, producţia de gaz nu reuşeşte să compenseze deficitul, "felii" întregi din sectorul economic au fost predate, practic, Gărzilor Revoluţionare, pe care liderul ţării vrea să şi le menţină fidele.

×
Subiecte în articol: externe