x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestul opoziţiei

Protestul opoziţiei

de Vitalie Calugareanu    |    07 Apr 2009   •   00:00

Comuniştii şi-au asigurat mandatele parlamentare necesare alegerii noului preşedinte al Republicii Moldova, dar opoziţia insistă că scrutinul de duminică a fost trucat şi anunţă proteste masive.

După procesarea a 97,72% din voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare din Republica Moldova, comuniştii sunt creditaţi cu 50% din sufragii, ceea ce le asigură 61 de mandate în viitorul Parlament. Aceasta le va permite să formeze Guvernul şi să aleagă viitorul preşedinte al Republicii Moldova, fără să aibă nevoie de vreun vot de la celelalte partide. Totuşi, CEC nu a contabilizat încă procesele-verbale venite de la cele 33 de secţiii de votare, deschise în afara Republicii Moldova. Potrivit unor date neoficiale, numărul votanţilor în aceste secţii ar fi de 20.000 de persoane.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, care a acumulat la alegeri peste 12% din sufragii, i-a sfătuit pe comunişti să nu deschidă încă şampania. Liberal-democraţii au anunţat că nu recunosc rezultatul alegerilor afişat de Comisia Electorală Centrală şi anunţă proteste masive. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că acţiunile de protest vor fi organizate "de comun acord cu Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră", care, de asemenea, au trecut pragul electoral. Potrivit lui Filat, rezultatul votului a fost falsificat.

Pe de altă parte, Misiunea Internaţională de Monitorizare a Alegerilor a menţionat într-o declaraţie lansată luni că "alegerile parlamentare din R. Moldova au întrunit multe standarde şi angajamente internaţionale, dar mai sunt necesare încă îmbunătăţiri pentru a asigura un proces electoral liber de intervenţii administrative nedorite şi pentru a spori încrederea publică".

La rândul său, liderul comunist, Vladimir Voronin, a avut luni o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la iniţiativa şefului statului rus. Medvedev l-a felicitat pe Voronin pentru victoria electorală a Partidului Comuniştilor şi l-a informat pe preşedintele moldovean despre rezultatele Summit-ului G20 de la Londra.

Luni, dis-de-dimineaţă, centrul Chişinăului a fost împânzit de maşini ale Poliţiei. Asta după ce, noaptea, liderii partidelor democratice care au trecut pragul electoral au declarat că scrutinul a fost fraudat.

Preşedintele moldovean, comunistul Vladimir Voronin, care îşi încheie al doilea şi ultimul mandat ca şef de stat, a deplâns rămânerea Partidului Popular Creştin-Democrat în afara Parlamentului. La rândul său, liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat că rezultatul obţinut (de 3%) este sub aşteptări, creştin-democraţii urmând a se reorganiza pentru a recâştiga încrederea alegătorilor.

Referindu-se la priorităţile următoarei guvernări, Voronin a menţionat "dezvoltarea Moldovei, integrarea europeană şi rezolvarea conflictului transnistrean".


×
Subiecte în articol: externe moldova