x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Nabucco are puţine şanse de reuşită

Putin: Nabucco are puţine şanse de reuşită

08 Sep 2010   •   00:00

Proiectul Nabucco, la care participă şi România, are puţine şanse de reuşită, a afirmat premierul rus, Vladimir Putin, în timpul unui forum organizat de Clubul Valdai, transmite RIA Novosti.



"Principala problemă a Nabucco este lipsa asigurării volumelor de gaz necesare pentru funcţionarea conductei", a afirmat Putin în timpul unei dezbateri iniţiate de directorul Centrului pentru Relaţii Internaţionale şi Analiză Strategică din Turcia, Sinan Ogan.

Clubul internaţional de reflecţie Valdai este organizat din 2004 de RIA Novosti, Consiliul pentru Politică Externă şi Apărare, împreună cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia în politica globală", respectiv Russia Profile, şi reuneşte anual sute de experţi din diferite ţări, specializaţi în problema Rusiei.

Putin a adăugat că Rusia nu este furnizor al Nabucco, depozitele din Iran nu au fost încă dezvoltate suficient, iar în Azerbaidjan volumul producţiei a fost modest şi, în plus, oficialii de la Baku au semnat deja un contract pentru a livra gaze naturale Rusiei.

"Există încă Turkmenistan, dar rămâne neclar ce volum de gaze naturale ar putea asigura, având în vedere capacitatea de 30 de miliarde de metri cubi a gazoductului care va aproviziona China cu gaze din Turkmensitan", a spus Putin.

Există, de asemenea, alte dificultăţi grave, care împiedică punerea în aplicare a proiectului Nabucco, a adăugat el.

Gazoductul Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România), notează Mediafax.

Consorţiul Nabucco a semnat, luni, un acord cu Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi IFC, membră a Grupului Banca Mondială, pentru începerea evaluării proiectului şi atragerii unei finanţări potenţiale de patru miliarde euro.

Rusia sprijină, prin intermediul Gazprom construcţia gazoductului rival South Stream. South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

×
Subiecte în articol: externe