x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rafael Correa, preşedintele care urăşte presa şi-i supără pe americani

Rafael Correa, preşedintele care urăşte presa şi-i supără pe americani

de Irina Cristea    |    01 Oct 2010   •   00:00

Se descrie drept "de stânga, dar nu o stângă a marxismului, ci a creştinismului", şi-a făcut din mass-media un duşman personal, a supărat America şi a scăpat recent (şi temporar) dintr-o tentativă de lovitură de stat.

Aflat la putere din ianuarie 2007, Rafael Correa poate fi numit un supravieţuitor, ţinând cont de volatilitatea din politica ecuadoriană. Asta mai ales în condiţiile în care cei trei preşedinţi care au deţinut puterea înaintea sa şi-au încheiat timpuriu mandatele, în urma unor proteste de stradă.

Realegerea sa în funcţie, în aprilie 2009, a fost un eveniment de-a dreptul istoric. Este primul preşedinte al Ecuadorului (în ultimii 30 de ani) ales din primul tur.
Tulburările extreme din ultima perioadă par să fie, însă, cel mai dificil episod din cariera sa politică.

În vârstă de 47 de ani, Rafael Correa, fost ministru al Finanţelor în 2005, a devenit preşedinte pentru că nu semăna cu portrerul-robot al politicianului ecuadorian. S-a străduit să aducă schimbări în structura politică a ţării şi să stimuleze cheltuielile alocate sectorului social. Analişti citaţi de BBC îl consideră drept cel mai puternic lider ecuadorian din ultimii ani, dar tocmai când părea pe culmile succesului, Correa riscă să plătească "nota" crizei economice.

A promis o Constituţie reformată, a decis cheltuirea a miliarde de dolari pe proiecte sociale, a cerut contracte noi cu firmele petroliere străine ce operează în Ecuador. A ameninţat firmele că le va retrage concesiunile dacă nu se pliază noilor cerinţe. A refuzat să înnoiască un contract cu Armata SUA, prin care americanii foloseau, contra unei chirii, diverse baze aeriene din Ecuador pentru misiuni împotriva cartelurilor de narcotice. A iritat şi mai rău Washingtonul după ce a decis expulzarea, în 2009, a doi diplomaţie americani, sub acuzaţia de amestec în treburile interne Opozanţii lui Correa l-au acuzat, nu o dată, că încearcă să îşi extindă puterea în dauna instituţiilor democratice ale ţării. A fost criticat pentru că, prin modificarea Constituţiei, şi-a pavat calea spre un al doilea mandat consecutiv de patru ani şi pentru că ar fi "pudelul" liderului venezuelean Hugo Chavez. "Este prietenul meu dar la mine acasă eu decid, nu prietenii mei. Iar în Ecuador, cei care decid sunt ecuadorienii", a spus Correa despre relaţia cu Chavez.

S-a remarcat şi pentru că a descris mass-media drept cel mai mare duşamn personal şi drept un obstacol în punerea-n practică a reformelor. Şi-a criticat adversarii din media inclusiv de la tribuna oferită de emisiunile pe care le realizează la radio şi la tv.

În 2009 a încercat, fără succes, să înfiinţeze o nouă instituţie care să controleze presă. Mass-media au botezat demersul "Legea pumnului în gură", iar politicieni din toate formaţiunile i s-au opus.

Rafael Correa a studiat ştiinţele economice, a făcut un master în Belgia şi unul în SUA, după care a obţinut titlul de doctor. Vorbeşte fluent engleza şi franceza, plus limba populaţiei indigene Quechua, pe care a învăţat-o în cursul unui stagiu de voluntariat.
Se descrie drept "de stânga, dar nu o stângă a Marxismului, ci a creştinismului".

×
Subiecte în articol: externe