x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România îi stă în gât Europei

România îi stă în gât Europei

de Sînziana Stancu    |    13 Aug 2010   •   00:00
România îi stă în gât Europei
Sursa foto: /AP/Agerpres

Marea "familie europeană" în care tânjeam, în vremea comunismului, să ne reîntoarcem, pare a fi tot mai aproape de un experiment nereuşit. Nu atât pentru români, pentru că mulţi dintre cei care au plecat din ţară au reuşit, chiar şi temporar, să-şi facă un rost peste hotare, cât pentru însăşi Uniunea Europeană.



Bruxelles-ul se vede sufocat de problemele pe care i le fac unele foste ţări comuniste, ca România şi Bulgaria, supranumite în presa străină şi în unele cercuri politice occidentale "oile negre ale Europei". Iar de la scandalurile ţigănimii infractoare din Franţa, Marea Britanie şi din alte ţări europene unde nomazii noştri au migrat, ni se trag mai toate criticile şi dispreţul făţiş sau mascat al occidentalilor.

Acest context s-a complicat acum cu noi temeri ale UE, legate de faptul că România, Bulgaria, dar şi Ungaria, care au fost mandatate de UE să-i păzească frontierele estice, ar putea, din contră, să îi aducă noi valuri de imigranţi nedoriţi din est, care să-i strice civilizaţia şi bunăstarea. Concret, celor trei ţări li se reproşează, după cum scrie publicaţia franceză Le Figaro, faptul că au acordat cetăţenie pentru 5 milioane de moldoveni, macedoneni, sârbi, ucraineni şi turci. Astfel, datorită dublei cetăţenii care include şi o ţară membră a UE, aceşti cetăţeni vor avea dreptul să circule liberi, fără vize, în tot spaţiul Uniunii. Seamănă a extindere indirectă, "din umbră", a UE. "Un cadou nesperat din care liderii ungari, români şi bulgari speră în secret să obţină beneficii politice, chiar cu riscul de a nemulţumi capitalele vechii Europe", comentează Le Figaro beneficiile dublei cetăţenii pentru o parte din populaţia unor ţări care nu sunt membre ale Uniunii. Dar Franţa, care a fost supranumită "ţara drepturilor omului", a ajuns ea însăşi, miercuri, pe banca acuzaţilor de la ONU.

Germania s-a plâns şi ea de România, dar şi de Bulgaria, Deutsche Welle relatând în pagina online că cele mai multe victime şi traficanţi de persoane identificaţi în Germania provin din aceste două ţări. Potrivit comisarului Rainer Bell de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate din Bonn, sărăcia favorizează criminalitatea de acest gen, fetele recrutate fiind ademenite de traficanţi cu promisiunea unei căsătorii sau a unui salariu mai bun.

În corul criticilor a intrat şi BBC, care anunţa că sistemul nostru de sănătate este aproape de colaps şi ne critica pentru faptul că suntem europenii care alocăm cei mai puţini bani sistemului naţional de sănătate şi că acum, de când cu criza, vom aloca şi mai puţini. Asta este situaţia, o ştim şi noi, dar Marea Britanie, după cum scria anul trecut unul dintre tabloidele britanice, cerea în disperare medici şi asistente din România pentru că specialiştii lor se împuţinaseră sau nu erau dispuşi să muncească în plus pe bani mai puţini, aşa cum ar fi fost românii. Acum vreo 5 ani, tot presa britanică compara mizeria din spitalele britanice, infestate cu un microb ucigaş, cu cea din spitalele din România, recunoscând că ale lor erau chiar mai murdare.

Cu siguranţă, nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alţii, ci sistemele şi mentalităţile în care ne-am format diferă, iar frustrările comunismului se resimt acum. Dar poate că şi UE s-a grăbit cu extinderea şi a închis ochii la multe lipsuri din CV-ul României. Însă are şi de câştigat de pe urma extinderii pripite, România şi Bulgaria având cea mai ieftină mână de lucru, piaţă bună de desfacere, un sistem bancar promiţător... şi multe altele.

×
Subiecte în articol: externe