x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România se împiedică în poarta Schengen?

România se împiedică în poarta Schengen?

de Irina Cristea    |    Mara Raducanu    |    12 Oct 2010   •   00:00

Vizita Angelei Merkel poate aduce clarificări în privinţa şanselor de trecere în spaţiul de liberă circulaţie.

27 martie 2011. Ziua în care România ar trebui să adere la mult visatul spaţiu Schengen. Un obiectiv mai vechi, întârziat şi amânat mereu, fie din cauza dotării tehnice necores­punzătoare în raport cu cerinţele impuse, fie din cauza conjuncturii politice schimbătoare.

Ciprian Ciucu, directorul de programe al Centrului pentru Politici Europene, a declarat ieri la pre­zen­ta­rea raportului ONG-ului privind aderarea României la spaţiul Schengen că cel mai rău scenariu ar fi ade­rarea într-un an, doi. "Nu suntem absolut «be­ton», trebuie să ape­lăm la indulgenţa lor (a membrilor Consiliului European - n.r.)", a spus şi Cristian Ghinea, di­rectorul CRPE. Ma­rian Tutilescu, şe­ful departamentului Schengen din Mi­nisterul de In­ter­ne, ne-a declarat că România este pregătită, înde­pli­nind condiţiile din punct de vedere teh­nic. Numai că în­tregul proces se fi­nalizează printr-un vot în Consiliul pe Justiţie Afaceri In­terne. "Din pă­ca­te, acesta este un vot politic", spune T­u­tilescu. Aşadar, spe­ranţele Ro­mâ­niei de a adera la spaţiul Schengen se leagă deopotrivă de îndeplinirea stric­te­lor criterii tehnice şi de susţinerea politică a statelor din UE. Iar vizita pe care cancelarul fe­deral al Germaniei, Angela Merkel, o face azi în România poate asigura (sau nu) autorităţile de la Bucureşti de susţinerea Berlinului.

Susţinere de care au nevoie ca de aer, după ce Franţa, până de curând un avocat al României în Consiliul European, a transmis semnale clare că nu o consideră pregătită să intre în zona "fără paşaport" a UE. De altfel, Franţa a făcut front comun cu Italia şi a cerut preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene să convoace o reuniune a miniştrilor Afacerilor Europene din ţările UE pentru a discuta despre problema imigraţiei clandestine, exprimând preocupări privind ade­rarea României şi Bulgariei la Schengen.

În ceea ce priveşte Germania, în­grijorările nu se leagă direct de do­sa­rul Schengen, ci de eficienţa luptei îm­potriva corupţiei şi a crimei organizate. Berlinul însă nu a luat încă o decizie finală, iar vizita cancelarului Angela Merkel la Bucureşti ar putea fi decisivă în acest sens. Pentru ade­rare este nevoie de consensul statelor din spaţiul Schengen. 

×
Subiecte în articol: externe