x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rromii, ambasadorii lui Băsescu la Bruxelles

Rromii, ambasadorii lui Băsescu la Bruxelles

de Irina Cristea    |    Sînziana Stancu    |    16 Sep 2010   •   00:00
Rromii, ambasadorii lui Băsescu la Bruxelles
Sursa foto: /Reuters
"Sarkozy, a la merde à Sarkozy, el e fou de la tête Sarkozy"


ROMII, AMBASADORII LUI BĂSESCU
Capitala Europei este paralizată din cauza Consiliului European de Toamnă, unde participă cei mai importanţi  şefi de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene. Bulevardele şi pieţele unde se află clădiri oficiale sunt blocate cu baricade din X-uir metalice, colaci de sârmă ghimpată şi bumpere de plastic şi beton. Clădirea Comisiei Europene este unul dintre cele mai bine păzite obiective, traficul tuturor maşinilor dar şi al pietonilor fiind interzis în Piaţa Schuman. Cu toate acestea, chiar la intrarea în cea mai importantă instituţie europeană o ţignacă cu fiul în braţe cerşea nestingherită sub ochii poliţişilor belgieni, ai gărzilor de corp şi ai oficialilor. Femeia este din Deva şi a găsit cel mai bun loc pentru a puncta problema romilor. Declaraţia ei, în limba franceză , nu are nevoie de nici un comentariu: "Sarkozy, a la merde à Sarkozy, el e fou de la tête Sarkozy". (Mircea Opriş)



Bruxellesul încearcă să distrugă axa Franţa-Italia, de teamă că atitudinea Parisului faţă de romi riscă să fie preluată de Roma. Într-un comentariu publicat de zia­­rul italian La Repu­b­blica chiar în ziua reuniunii Consiliu­lui European se arată că oficialii Co­misiei Euro­pene (CE) se tem că o accep­tare a ex­pulzărilor colective decise de Fran­ţa ar conduce la măsuri chiar mai dras­­tice ale Guvernului format de Silvio Berlusconi şi Umberto Bossi (lide­rul partidului xenofob Liga Nordului).

În culisele reuniunii, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a dezvăluit că discuţia preşedintelui francez Nicolas Sarkozy cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a fost un schimb de replici "bărbătesc şi viril". Juncker a făcut şi o referire la criticile formulate de Paris împotriva co­misarului luxemburghez pentru Jus­tiţie, Viviane Reding, care a ame­ninţat zilele trecute că va de­clanşa o procedură judiciară îm­po­triva Franţei. Junker a făcut şi o paralelă între expulzarea romilor din această ţară şi deportările din timpul celui de-al doilea război mondial.

Anterior, referitor la discuţia lui Sarkozy cu Barroso, premierul bulgar, Boiko Borisov, afirmase că aceştia fuseseră implicaţi într-un "schimb de replici foarte violent". Din surse diplomatice europene care au dorit să-şi păstreze anonimatul s-a aflat chiar că "vocile erau atât de ridicate, încât puteau fi auzite de la celălalt capăt al culoarului".

Cu toate acestea, Sarkozy a dezminţit categoric orice dispută cu Barroso: "Nu au fost ridicate vocile (...), dar am spus clar ce crede Franţa (...) Dacă a fost cineva care şi-a păs­trat calmul şi care s-a abţinut de la comentarii excesive, acela am fost eu", a spus Sarkozy, în conferinţa de pre­să, cerându-le tuturor "să revină la calm, la măsură, la moderaţie".

De mare atenţie mediatică s-au bucurat schimbul de replici între Sarkozy şi Traian Băsescu.

Pe de altă parte, interesul Bru­xellesului este ca această polemică între CE şi Franţa să nu se propage în întreaga Europă. Polemica pe acest subiect pare să se fi ascuţit şi la Bu­cureşti.

Senatorul PSD Titus Cor­lăţean a spus ieri că din informaţiile de care dispune ştie că preşedintele Traian Băsescu le-a dat un acord prealabil autorităţilor franceze pentru a putea începe acţiunile de expulzare colectivă a cetăţenilor români de etnie romă.  

×
Subiecte în articol: externe