x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii spun că vinurile moldoveneşti sunt numai bune pentru vopsit gardurile

Ruşii spun că vinurile moldoveneşti sunt numai bune pentru vopsit gardurile

de Corina Andriuta    |    07 Iul 2010   •   00:00

După ce primarul Moscovei a făcut un apel către concetăţeni să boicoteze produsele moldoveneşti, iar autorităţile ruse au declarat că vor restricţiona importurile de vin din Moldova, scandalul dintre cele două ţări a trecut la capitolul „jigniri”. Pentru că „vinurile moldoveneşti sunt numai bune pentru vopsit gardurile”, în prezent, în vama rusă, zac aproximativ 40 de autotrenuri pline cu vin.



Într-o intervenţie la Radio Eho Mosckvî, Ghenadii Oniscenko, şeful Serviciului Sanitar rus „Rospotrebnadzor”, a dat cu piatra spre guvernul de la Chişinău: „ Guvernul condus de domnul  Filat, îşi demonstrează incapacitatea totală în a face ordine în domeniul vinicol. După embargoul impus vinurilor moldoveneşti, în 2006, producătorii locali şi-au învăţat lecţia şi au crescut măsurile pentru producerea vinului, trimis spre piaţa rusă. Acum, calitatea vinului a scăzut iar dramatic. Chiar dacă nu vreau să îii dau sfaturi, premierul Filat ar trebui să se concentreze pe lucrurile importante pentru Moldova, nu pe cele pe care crede că le rezolvă acum”.

Conform lui Oniscenko, principala problemă a acestui produs moldovenesc o reprezintă o substanţă, metaloxil, din categoria pesticidelor. "Situația nu are nicio legătură cu politica. De fapt, din 30 iunie până la 2 iulie, am găsit în 102 mii sticle de vin ale companiilor "Alianţa-Vin", "Suvorov Vin" și "DK Intertrade", substanţe periculoase pentru sănătatea oamenilor. Sunt nişte pesticide precum metaloxil, iar acest vin nu poate ajunge pe piaţa rusă. Vinuri ca  „Printul Negru”, „Contesa Neagra” si „Muscat Auriu” vor fi întoase înapoi în Moldova. Ele nu sunt bune, nu prezintă niciun interes pentru nimeni, poate doar să se vopsească gardurile cu ele. Nu ştiu dacă putem vorbi despre un embargo, dar constatăm situaţia din prezent", a punctat oficialul rus, citat şi de Kommersant.
Onisenko spune că a făcut aceste dezvăluiri deoarece în ultimul timp vinificatorii moldoveni au bombardat ambasada Rusiei cu scrisori, în care cer explicaţii în legătură „faţă de barierele impuse de ruşi la importul producţiei moldoveneşti”.

Presa de peste prut are o altă viziune faţă de această problemă. În opninia acesteia, blocada impusă vunurilor moldoveneşti survine după ce pe 24 iunie preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept „Zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940”, dată la care "trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi".


×
Subiecte în articol: externe