x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaţiul aerian britanic a fost închis în baza unor informaţii false

Spaţiul aerian britanic a fost închis în baza unor informaţii false

26 Apr 2010   •   00:00
Spaţiul aerian britanic a fost închis în baza unor informaţii false
Sursa foto: /Reuters

Imaginile din satelit au dezvăluit că deasupra Marii Britanii nu a existat niciun nor de cenuşă vulcanică, ci doar praf, cu o densitate atât de redusă încât nu putea reprezenta vreun risc pentru zborurile companiilor aeriene.



Spaţiul aerian a rămas închis timp de şase zile, perioadă în care o jumătate de milion de britanici au rămas blocaţi în străinătate, iar companiile aeriene au înregistrat pierderi de milioane de lire sterline.

Decizia Serviciului pentru Controlul Traficului Aerian Naţional de interdicţie a zborurilor s-a bazat pe simulările realizate pe computerele Biroului de Meteorologie, care prezentau un nor de cenuşă vulcanică, împins de curenţi de aer la sud de vulcanul islandez Eyjafjallajokull.

Aceste simulări ar fi trebuit să fie verificate cu un avion de cercetare al Biroului, un aparate BAE-146, dar acesta se afla într-un hangar, la reparaţii, şi nu a putut fi trimis în această misiune până marţi, ultima zi a interdicţiei.

S-a dovedit că densitatea maximă a norului de cenuşă a fost de aproximativ 20 de ori mai mică decât nivelul la care oamenii de ştiinţă, Guvernul şi fabricanţii motoarelor de avion consideră să securitatea zborului este afectată.

Jim McKenna, directorul Departamentului de navigabilitate, strategie şi politici din cadrul Autorităţii Aviaţiei Civile britanice, a admis că "este evident că începutul acestei crize a fost reprezentat de o lipsă de date clare. Este de asemenea adevărat că într-o anumită perioadă de timp densitatea norului de cenuşă de deasupra teritoriului Marii Britanii a fost aproape nedetectabilă".

Imaginile capturate de satelit vot fi utilizate de companiile aeriene în lupta lor pentru a câştiga compensaţii în valoare de zeci de milioane de lire sterline de la Guvern, pentru pierderile suferite. 

×
Subiecte în articol: externe