x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au descoperit în Afganistan resurse minerale în valoare de un trilion de dolari

SUA au descoperit în Afganistan resurse minerale în valoare de un trilion de dolari

de Irina Cristea    |    Corina Andriuta    |    14 Iun 2010   •   00:00
SUA au descoperit în Afganistan resurse minerale în valoare de un trilion de dolari
Sursa foto: /Reuters

Resurse minerale în valoare de aproape un trilion de dolari ar putea transforma Afganistanul într-o "Arabia Saudită a litiului". Enormul potenţial din sol se anunţă drept o şansă extraordinară pentru afgani şi, nu în ultimul rând, pentru investitorii ce-şi vor croi drum în regiune. Descoperirea este prezentată ca fiind "recentă" într-o notă internă a Pentagonului, relatează The New York Times, în ediţia electronică.

Este vorba despre rezerve neexploatate de fier, cupru, cobalt, aur şi metale folosite în industrie, precum litiul, despre a căror existenţă nu se ştia. Zăcămintele sunt foarte mari şi includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putând fi astfel transformat într-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciază oficiali din cadrul administraţiei americane. De altfel, aceste resurse minerale neexploatate ar schimba chiar cursul războiului din Afganistan.

Potrivit New York Times, într-o notă internă a Pentagonului se arată că Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudită a litiului", o materie primă importantă pentru fabricarea bateriilor calculatoarelor portabile şi a dispozitivelor de tip BlackBerry.
Rezervele de minerale au fost descoperite de o echipă formată din geologi americani şi oficiali ai Pentagonului. Ele sunt răspândite pe teritoriul ţării, inclusiv în regiunile sudice şi estice de la graniţa cu Pakistanul unde forţele americane au dus lupte intense împotriva insurgenţilor talibani.

Guvernul afgan şi preşedintele Hamid Karzai au fost înştiinţaţi recent despre acest lucru, susţin oficialii americani. În timp ce dezvoltarea unei industrii miniere ar putea dura mulţi ani, potenţialul este atât de mare încât oficialii din această industrie consideră că ar putea atrage numeroşi investitori până când minele ajung să fie profitabile, existând posibilitatea creării de locuri de muncă.

"Există un potenţial enorm aici", a afirmat într-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan. "Sunt multe condiţii bineînţeles, dar cred că potenţialul este foarte mare", a adăugat el.
Valoarea resurselor recent descoperite o eclipsează pe cea a economiei Afganistanului.
Puternic afectat de război, statul afgan se bazează în mare parte pe producerea de opiu şi traficul de narcotice, dar şi pe sprijinul acordat de Statele Unite şi de alte ţări industrializate.

×
Subiecte în articol: externe