x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au pierdut comunicaţiile cu 50 de rachete nucleare timp de 45 de minute

SUA au pierdut comunicaţiile cu 50 de rachete nucleare timp de 45 de minute

27 Oct 2010   •   00:00
SUA au pierdut comunicaţiile cu 50 de rachete nucleare timp de 45 de minute

Comunicaţiile cu 50 de rachete nucleare americane au fost perturbate sâmbătă, timp de 45 de minute, făcând mai dificilă lansarea lor, iar echipe militare au fost trimise pentru a stabili cauza incidentului, potrivit unor oficiali din domeniul Apărării, citaţi de Wall Street Journal.



Incidentul a fost considerat destul de semnificativ ca preşedintele Barack Obama să fie informat săptămâna aceasta. Un oficial din domeniul Apărării a declarat că o pană de curent a întrerupt comunicaţiile între centrul de Control şi rachetele de la baza aeriană F. E. Warren, din Wyoming. Nu a existat pericolul unei lansări accidentale, potrivit oficialilor, iar Forţele aeriene au supravegheat rachetele neîntrerupt. "Nu a existat nicio ameninţare pentru public", a subliniat un oficial. Cauza penei este, în continuare, necunoscută, dar se crede că nu a fost un act deliberat.

Amiralul Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme, l-a informat pe secretarul Apărării, Robert Gates, despre incident. În prezent, este analizată cauza incidentului, a declarat un alt oficial. "Rachetele au fost protejate de sisteme de securitate şi control multiple şi redundante", a subliniat un oficial militar.

Revista Atlantic a anunţat că statutul escadrilei care deserveşte rachetele balistice intercontinentale (ICBM) era "LF Down", însemnând că personalul din buncărele rachetelor nu puteau comunica cu rachetele.

Rachetele puteau fi lansate, dar numai prin comandă aeriană şi platforme de control. Deşi rachetele de la baza aeriană Warren reprezintă o parte importantă a aresenalului de rachete balistice intercontinentale, un oficial din domeniul Apărării a subliniat că Obama nu a rămas niciodată fără capabilitatea unei lansări nucleare.

În 2008, o serie de probleme implicând arme nucleare şi părţi de arme nucleare, inclusiv transportarea accidentală a unei arme de-a lungul Statelor Unite, l-a determinat pe secretarul Apărării, Robert Gates, să-i demită pe secretarul forţelor aeriene şi pe şeful Statului Major. Actuala conducere a forţelor aeriene a insistat asupra îmbunătăţirii pregătirii în vederea unei reacţii nucleare şi administrării arsenalului. Ea a restabilit finanţarea, a crescut numărul de inspecţii şi a încercat să sporească prestigiul personalului şi ofiţerilor din domeniul nuclear.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe