x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Israelul se înţeleg în secret asupra Iranului

SUA şi Israelul se înţeleg în secret asupra Iranului

de Sînziana Stancu    |    22 Mai 2009   •   00:00

SUA şi Israelul alcătuiesc în secret un grup de lucru care va evalua progresele iniţiativei diplomatice a preşedintelui Barack Obama faţă de Iran şi va schimba informaţii despre programul nuclear iranian, scrie Washington Times.



Acordul, încheiat cu ocazia întâlnirii de luni dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi liderul de la Casa Albă, oferă Washingtonului un canal de comunicare cu noul guvern israelian şi posibilitatea de a monitoriza orice planuri militare de rezervă pe care Israelul le-ar putea elabora în cazul în care eforturile diplomatice dau greş şi Iranul îşi dezvoltă capacităţi militare nucleare, comentează publicaţia americană.

TERMEN LIMITĂ

Chiar dacă Netanyahu a acceptat planul preşedintelui Obama privind negocierile cu Iranul, el a cerut şi stabilirea unui calendar al negocierilor. Netanyahu vrea, de asemenea, un angajament ferm din partea preşedintelui american în varianta în care  eforturile diplomatice eşuează şi Iranul îşi va continua activităţile de îmbogăţire a uraniului, au afirmat oficialii israelieni, citaţi de publicaţia americană. În acest caz, după cum au declarat unele oficialităţi israeliene cu condiţia păstrării anonimatului, că grupul de lucru începe deja să examineze planurile de rezervă. Obama a refuzat deocamdată să stabilească un termen limită pentru eforturile diplomatice, dar a declarat că va putea evalua până la sfârşitul anului modul în care Iranul recepţionează mesajul SUA. Grupul secret de lucru ar urma să se întâlnească cel puţin o dată pe lună.

×
Subiecte în articol: externe