x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA / Un tribunal dă Germaniei o carte furată în 1945

SUA / Un tribunal dă Germaniei o carte furată în 1945

25 Mar 2009   •   00:00

Un tribunal federal din New York a decis să fie restituită Germaniei o lucrare bibliofilă din secolul al XVI-lea, estimată la 600.000 dolari şi furată de un militar american la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.



Tribunalul a anunţat marţi că a acceptat cererea landului german Baden-Wurtemberg, care intentase un proces pentru a recupera cartea intitulată Augsburger Geschlechterbuch. "Baden-Wurtemberg este proprietara cărţii", a indicat tribunalul, ordonând restituirea acesteia unui muzeu din Stuttgart /sud-vestul Germaniei/.

Tribunalul a stabilit că volumul fusese furat în 1945 de John Doty, un ofiţer american care îl considerase "pradă de război", decedând ulterior. Cartea a trecut prin mai multe mâini până când a fost cumpărată în 2001 de un colecţionar, Rod Shene. Shene a propus-o, la rândul său, casei de licitaţii Sotheby"s, care a remarcat ştampila Staatsgalerie din Stuttgart şi a avertizat statul german. Acesta a reclamat obiectul şi a iniţiat o acţiune judiciară împotriva lui Shene. "Baden-Wurtemberg a demonstrat în manieră concludentă furtul comis de căpitanul Doty, care a sustras cartea în timp ce era încartiruit în Waldenburg cu armata americană" în 1945, a declarat tribunalul.

Volumul conţine gravuri reprezentând personalităţi din Augsburg /Bavaria/. El figura pe o listă a obiectelor de valoare dispărute din Germania în perioada cuprinsă între intervenţia trupelor americane şi sfârşitul războiului.

×
Subiecte în articol: externe