x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia cere independenţa faţă de UE pentru tutun de supt

Suedia cere independenţa faţă de UE pentru tutun de supt

08 Aug 2009   •   00:00

Suedia, care deţine în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene /UE/, depune toate eforturile pentru a ridica, la nivel UE, interdicţia privind consumul de "snus", tutun de supt, extrem de popular în această ţară şi considerat de către fumători o alternativă inspirată, în situaţia în care fumatul clasic este din ce în ce mai blamat în locurile publice, informează AFP.



Circa un milion de suedezi, bărbaţi în marea lor majoritate, îşi pun cel puţin o dată pe zi, sub buza superioară, o bandă sau un săculeţ din acest tutun umezit, care se infuzează în gură şi transmite nicotina în sânge. În timp ce vânzările de ţigarete au scăzut de aproape două ori în Suedia în ultimii 30 de ani, cele ce snus înregistrează o creştere constantă, de la 2.500 de tone în anii 1970 la 7.500 de tone în prezent, adică circa 800 de doze pe cap de locuitor pentru anul trecut.

Producătorii de ţigarete, care mizează pe aspectul "fără fum" pentru a-şi creşte vânzările, se interesează din ce în ce mai mult de snus. Astfel, gigantul Philip Morris International a creat în februarie o coîntreprindere cu liderul suedez Swedish Match, în timp ce British American Tobacco /BAT/ s-a lansat în producţia de snus achiziţionând anul trecut compania suedeză Fiedler&Lundgren.

Lansări ale acestui produs au avut loc, la scară mică, în SUA, Africa de Sud şi Canada, în încercarea de a extinde piaţa de snus, cantonată în Europa doar la Suedia şi Norvegia vecină. Producătorii de snus aşteaptă o revizuire în 2010 a legislaţiei europene privind tutunul, iar între timp fac demersuri pe lângă marile puteri din UE. Astfel, la sfârşitul lui iulie, filiala franceză a BAT i-a solicitat preşedintelui Nicolas Sarkozy să favorieze legalizarea snus-ului în Europa.

Preluând preşedinţia UE, Suedia se află într-o bună poziţie pentru a negocia subiectul: guvernul suedez a interpelat deja de mai multe ori Comisia Europeană pe marginea problemei în cauză. Guvernul suedez subliniază că snus-ul este mult mai puţin periculos pentru sănătate decât ţigareta clasică şi că Suedia este una dintre ţările cu cel mai mic număr de fumători din UE.

Totuşi, guvernele ţărilor nordice şi producătorii din domeniu se vor confrunta fără îndoială cu o puternică opoziţie din partea structurilor paneuropene. Autorităţi sanitare şi specialişti atrag atenţia că tutunul consumat în acest mod este dăunător sănătăţii şi determină o puternică dependenţă. "Există temeri serioase că snus-ul creşte riscul de cancer bucal şi de pancreas, precum şi incidenţa de boli cardiovasculare", declară Anders Ahlbom, profesor la Institut Karolinska, cea mai reputată instituţie din Scandinavia în domeniul medical.

×
Subiecte în articol: externe