x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tareq Aziz, la capăt de drum

Tareq Aziz, la capăt de drum

de Anca Aldea    |    26 Oct 2010   •   00:00

Un fost ministru de Externe al lui Saddam Hussein a primit marţi o a treia sentinţă pentru acuzaţiile care i s-au adus de când a fost capturat. Înalta Curte Penală de la Bagdad l-a găsit vinovat pe Tareq Aziz pentru persecutarea, în timpul regimului Saddam, a Partidului Dawa, din rândurile căruia face parte, astăzi, actualul premier irakian, Nouri al-Maliki. Sentinţa în acest dosar este moartea prin ştrangulare. Legea stipulează că o astfel de condamnare trebuie să fie confirmată de consiliul prezidenţial înainte de execuţie.

Aziz (74 de ani) se află în închisoare pentru a executa două pedepse - una de 15 ani şi a doua de şapte ani de arest ¬ pentru uciderea a 42 de comercianţi, în 1992, şi, respectiv, pentru rolul jucat în abuzurile comise împotriva kurzilor şiiţi, în anii '80.

Într-un interviu acordat recent agenţiei Associated Press, Aziz spunea că moartea sa va surveni în închisoare din cauze naturale. Referitor la sentinţa pronunţată astăzi la Bagdad, avocatul lui Aziz, Badee Izzat Aref, a declarat că aceasta a fost o decizie politică, dar nu a anunţat dacă va face sau nu apel. În apărarea lui Aziz a sărit şi fiul acestuia, Ziad, care consideră că sentinţa capitală este "ilogică" şi "incorectă". Potrivit lui Ziad, tatăl său a fost o victimă, şi nicidecum un criminal, de vreme ce partidele religioase au încercat să-l asasineze în 1980.

Tareq Aziz s-a predat trupelor americane în martie 2003, la o lună după invadarea Irakului. În prezent, Aziz, a cărui stare de sănătate s-a degradat foarte mult, se află în închisoarea Kazimiyah din Bagdad, unde a suferit deja câteva atacuri de inimă. Vorbitor fluent de limba engleză şi singurul creştin din anturajul lui Saddam Hussein, Tareq Aziz şi-a câştigat notorietatea după ce a jucat în repetate rânduri rolul de purtător de cuvânt al "măcelarului de la Bagdad". A fost un acerb critic la adresa Statelor Unite şi un apărător înfocat al lui Saddam. Primii ani de viaţă i-a trăit în sărăcie lucie, oferindu-i motive suficiente să intre în sistem şi să se menţină la suprafaţă în regimul de tristă amintire. El a renunţat la numele dat de părinţi - Mihail Yuhanna ¬ în semn de protest faţă de moştenirea sa creştină. A studiat limba engleză la Universitatea de Arte Frumoase din Bagdad şi, înainte de a intra în Partidul Ba'ath (în 1957), a lucrat o vreme ca jurnalist. În 1963, conducea ziarele Aj-Jamahir şi Al-Thawra ("gazeta de perete" a partidului din care făcea parte). A fost ministru al Informaţiilor, vicepremier şi şef al Diplomaţiei Externe, precum şi iniţiatorul reluării dialogului americano-irakian, în prima jumătate a anilor '80. Are doi fii - unul trăieşte în Yemen, celălalt în Iordania.

×
Subiecte în articol: externe