x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traficanţii fură copii

Traficanţii fură copii

de Mihaela Matachita    |    01 Feb 2010   •   00:00
Traficanţii fură copii
Sursa foto: Guy Delva/Reuters



Haosul, disperarea, lipsurile au făcut din Haiti un "paradis" al răufăcătorilor, autorităţile temându-se de recrudescenţa traficului cu copii în această ţară devastată de cel mai puternic cutremur din ultimii două sute de ani.

Poliţia haitiană a reţinut zece americani bănuiţi că au furat 31 de copii cu vârste cuprinse între 2 luni şi 12 ani. Un comisar al Poliţiei haitiene i-a prins la frontiera cu Republica Dominicană pe cei zece, cinci bărbaţi şi cinci femei, însoţiţi de 31 de copii, după cum a relatat ministrul Afacerilor Sociale şi Muncii, Yves Christallin, citat de AFP. "Este un furt, nu este o adopţie", a afirmat acesta cu tărie, precizând că, "pentru a părăsi Haiti, un copil are nevoie de autorizaţia Institutului Bunăstării Sociale, care se ocupă de cazurile de adopţie".

El a adăugat că mai sunt implicaţi doi pastori, unul din Haiti, celălalt din Atlanta (Statele Unite). Directorul general al Poliţiei, Mario Andresol, a confirmat că cei zece sunt reţinuţi împreună cu doi bănuiţi complici haitieni, că a fost deschisă o anchetă, iar micuţii au fost transferaţi într-un adăpost.


NEÎNŢELEGERE ADMINISTRATIVĂ
Un apropiat al arestaţilor a declarat la televi­ziunea americană NBC că aceştia sunt inculpaţi de trafic cu copii şi a opinat că întreaga afacere este o neînţelegere administrativă. AFP a amintit că numeroşi copii au fost adoptaţi de la cutremurul din 12 ianuarie, soldat cu 170.000 de morţi şi un milion de sinistraţi.

SUA au cerut încă de miercuri părinţilor adoptivi să aştepte procedurile "transparente", pentru a evita erorile şi traficul de copii. De asemenea, Spania s-a oferit să ajute Haiti cu un sistem de identificare gene­tică pentru a lupta împotriva acestui trafic.

Pe de altă parte, armata SUA a suspendat eva­cuarea răniţilor, până se va decide cine suportă cheltuielile medicale. În privinţa supravieţuitorilor, acestora le lipsesc bunurile de primă necesitate, cei mai expuşi fiind femeile, copiii şi bătrânii. De aceea, Programul alimentar mondial (PAM) a decis ca ajutoarele alimentare să fie distribuite femeilor. Tot mai mulţi oameni încearcă să fugă din ţară, pentru prima oară de la cutremur fiind interceptată o ambarcaţiune cu peste 126 de refugiaţi, printre care şi copii sub 8 ani.

×
Subiecte în articol: externe