x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a cheltuit fără greşeală doar 8% din bugetul pe 2009

UE a cheltuit fără greşeală doar 8% din bugetul pe 2009

de Irina Cristea    |    10 Noi 2010   •   00:00

Subvenţii solicitate pentru terenuri iligibile, aceeaşi oaie pusă la socoteală de doi fermieri, fonduri pentru agricultură solicitate de cluburi de golf. Sunt câteva dintre erorile care au făcut ca 90% din bugetul Uniunii Europene să fie afectat de nereguli, în special în procedurile de achziţie şi în solicitările de finanţare

·    Curtea Europeană de Audit a stabilit că anul trecut contracte în valoare de 4,6 miliarde de euro au fost atribuite necorespunzător, adică fără a fi respectate toate procedurile şi regulile europene.


Raportul Curţii de Audit intervine în contextul în care proiectul pentru bugetul UE pe anul următor iscă deja dezbateri aprinse.  
Auditul a relevat că "registrele contabile" ale Burxelles-ului privind cheltuirea sumei de aproape 110 miliarde de euro sunt "corecte" dar a atras atenţia asupra "erorilor" care au afectat 92% dintre cheltuieli. Experţii s-au arătat îngrijoraţi în special de greşelile găsite la plata subvenţiilor pentru fermieri şi de regulile privind achiziţiile publice, reguli pe care Curtea de Audit le consideră prost gândite.

Câteva nereguli semnalate de auditori: subvenţii solicitate pentru terenuri neeligibile, aceeaşi oaie pusă la socoteală de doi fermieri, subvenţionarea unui teren care în documente figura drept păşune dar care, în realitate, era o zonă aridă, plină de pietre şi cu câţiva copaci.

În alte situaţii, subvenţii pentru agricultori au luat, de fapt, drumul unor cluburi de golf, al unor dezvoltatori imobiliari sau al unor speculanţi care n-au nimic de-a face cu agricultura dar care sunt "acoperiţi" de legislaţia curentă prin faptul că folosesc banii "pentru buna întreţinere a terenului".

Nouă din 10 proiecte pentru construirea de drumuri se desfăşoară în condiţiile în care contractele nu au fost corect atribuite, se mai arată în raport. Asta în condiţiile în care încălcarea regulilor de achiziţie a fost descoperită înainte de achitarea banilor.

"Avem de-a face cu multe greşeli. Cifrele nu sunt deloc mai bune ca cele din evaluarea pe 2008. Greşelile provin în special din solicitări de plăţi incorect făcute şi din achiziţii publice defectuoase", spune Vitor Manuel da Silva Caldeira, preşedintele Curţii Europene de Audit.

×
Subiecte în articol: externe