x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima brigadă de luptă americană se retrage din Irak

Ultima brigadă de luptă americană se retrage din Irak

19 Aug 2010   •   00:00
Ultima brigadă de luptă americană se retrage din Irak
Sursa foto: /AFP

Ultima brigadă de luptă americană s-a retras din Irak şi a trecut frontiera kuwaitiană, la aproape şapte ani şi jumătate de la intrarea trupelor americane în Irak pentru a răsturna regimul lui Saddam Hussein, relata miercuri seară presa americană, citată de Mediafax.



Imagini de la MSNBC prezentau un jurnalist al postului însoţind Brigada a 4-a Stryker a celei de-a doua divizii de infanterie, în momentul în care aceasta începea să treacă frontiera dintre Irak şi Kuwait.

Subiectul a fost acoperit şi de alte instituţii media americane, precum Washington Post, CNN, Los Angeles Times, unele având de asemenea reporteri prezenţi în teren.

Conform CNN, vor mai rămâne 56.000 de militari americani în Irak după retragerea acestei brigăzi.

Este prevăzut ca numai 50.000 de militari americani să mai rămână în ţară după 31 august, data fixată de SUA pentru încheieera misiunii de luptă în Irak, în favoarea unui rol de antrenament şi consiliere.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a evocat la MSNBC un "moment istoric", dar a amintit că angajamentul american în Irak este solid şi pe termen lung.

"Ultimul lucru pe care îl vrem este să apară o nouă ocazie de a trimite trupe în Irak şi să fim nevoiţi să punem capăt fazei de luptă a doua oară", a afirmat el.

"Nu punem capăt angajamentului nostru în Irak. Vom avea o muncă importantă de făcut (...). Nu este un sfârşit, ci o tranziţie spre ceva diferit. Suntem angajaţi pe termen lung în Irak", a adăugat el.

Conflictul irakian, care a costat viaţa a 4.400 americani şi în care SUA au angajat o mie de miliarde de dolari, a avut "un cost ridicat", a subliniat el. "Noi am investit din greu în Irak şi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a conserva această investiţie şi ca Irakul şi vecinii să se angajeze într-o situaţie mult mai paşnică, să servească interesele lor şi ale noastre", a mai spus Crowley.

Într-o scrisoare datată 18 august şi care poate fi citită pe site-ul Casei Albe, preşedintele american, Barack Obama, salută încheierea misiunii de luptă, fără a menţiona însă plecarea ultimelor unităţi combatante în noaptea de miercuri spre joi.

"Astăzi, am plăcerea să anunţ că, datorită serviciului extraordinar al trupelor şi civililor noştri în Irak, misiunea noastră de luptă va lua sfârşit luna aceasta şi vom realiza o retragere substanţială a trupelor noastre", scrie el.

Los Angeles Times precizează că vor trebui trei zile celor 360 de vehicule militare şi 1.800 de soldaţi din Brigada a 4-a să facă drumul între Bagdad şi frontiera kuwaitiană prin regiunile şiite din sudul Irakului.

Celelalte instituţii de presă anunţau însă că sfârşitul retragerii este o chestiune de ore.

Pentagonul anunţase de mult timp că numărul soldaţilor americani din Irak va trece de la 64.000 la 50.000 la sfârşitul lui august, în pofida avertismentelor oficialilor politici şi militari irakieni privind pericolele unei retrageri prea rapide.

Plecarea Brigăzii 4 intervine după un atentat sinucigaş comis într-un centru de recrutare al armatei din Bagdad, care s-a soldat cu 59 de morţi şi cel puţin 100 de răniţi, fiind atribuit al-Qaida.

Totalitatea trupelor americane ar urma să părăsească ţara până la sfârşitul lui 2011, conform unui acord încheiat cu Bagdadul, iar Obama a insistat că acest calendar va fi respectat.

×
Subiecte în articol: externe