x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria sau Orbania

Ungaria sau Orbania

de Sînziana Stancu    |    26 Apr 2010   •   00:00
Ungaria sau Orbania
Sursa foto: /Reuters

Partidul lui Victor Orban, Fidesz, vrea în al doilea tur "suveranitatea" în Parlament



Partidul de centru-dreapta, Fi­desz, are nevoie de numai 57 de mandate ca să obţină majoritatea absolută, de două treimi, în Parlament şi să reducă la tăcere opoziţia. Dar celelalte trei formaţiuni politice care au rămas în cursă, în frunte cu partidul naţiona­list radical Jobbik, care şi-a făcut intrarea "istorică" în Parlament, obţinând 16,71% din voturi în primul tur, fac tot posibilul să-l contracareze.

Înainte de turul al doilea al ale­ge­rilor parlamentare, liderul Jobbik, Ga­bor Vona, a făcut apel la electorat să voteze formaţiunea sa şi, făcând astfel aluzie la partidul lui Victor Or­ban, a afirmat că, pentru Un­ga­ria, "ar fi bine ca nici un partid să nu-şi folo­seas­că majoritatea parlamentară pentru propriile-i sco­pu­ri. "Jobbik nu este îm­potriva aprobării legilor cu o ma­­jo­ritate de două treimi, ci este îm­po­triva deţinerii ma­jo­rităţii de un singur partid", a mai spus Vona joi, la Mis­kolc, avertizând electoratul că toţi cei care "vor să trăiască în Un­ga­ria, şi nu în Orbania" ar trebui să-i spri­­jine pe naţionaliştii radicali în al doi­lea tur de scrutin. Jobbik face parte din opoziţia în care se mai află so­cia­liştii (Partidul Socialist Ungar - PSU), care au suferit o înfrângere zdro­­­­bitoare, obţinând doar 19,29% din voturi, după opt ani de guvernare, şi stânga ecologistă, LMP, partid creat în 2009, care a obţinut 7,48% în pri­mul tur. Dacă Fidesz obţine majorita­tea în Parlament, această victorie îi va permite să pună în aplicare refor­me­le consti­tu­ţio­nale. Orban a pro­mis, în timpul cam­paniei electorale, că va scoate ţara din criză. Sub sloganurile "Acum ori niciodată" şi "Fidesz singur", Or­ban i-a sugerat electoratului să ofere vo­turile partidului său şi, cu cât mai multe vor fi acestea, "cu atât mai re­pe­de va ieşi ţara din criză". În campa­nia electorală, Fidesz a promis între altele re­ducerea impozitelor, pentru a preci­za la sfârşitul campaniei că asta s-ar putea întâmpla peste vreo pa­tru ani, "din cauza moştenirii preluate de la guvernul anterior", precizează MTI.

Votul în turul al doilea a început ieri, la ora locală 6:00 (7:00, ora României), şi s-a încheiat la ora locală 19:00 (20:00, ora României). Pri­mele rezultate parţiale ale celui de-al doilea tur erau aşteptate în jurul orei locale 22:00 (23:00, ora României).

×
Subiecte în articol: externe