x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filme româneşti, prezentate în Australia

Filme româneşti, prezentate în Australia

de Oana-Maria Baltoc    |    14 Iul 2010   •   00:00

Scurtmetrajul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru, câştigător al Marelui premiu la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Vila do Conde din Portugalia, şi lungmetrajele "Medalia de onoare" de Călin Netzer şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică vor rula în cadrul Festivalului de Film de la Melbourne, în Australia, care va avea loc între 22 iulie şi 8 august.

"Colivia" are în palmares şi Premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) primit la Berlinale Shorts, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, şi Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, precizează Mediafax.

Filmul "Medalia de onoare", regizat de Călin Peter Netzer, se află printre cele zece producţii care concurează pentru Premiul LUX 2010 pentru cinematografie al Parlamentului European. Pelicula a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), Premiul special al juriului şi Premiul FIPRESCI, dar şi Premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. La rândul său, Călin Netzer a luat Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2010, iar Victor Rebengiuc a fost răsplătit pentru interpretare.

De asemenea, "Autobiografia lui Ceauşescu", realizat de Andrei Ujică, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în afara com-petiţiei, filmul de montaj fiind un amestec de ficţiune şi documentar.

×
Subiecte în articol: film