x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiera "Nuntă în Basarabia"

Premiera "Nuntă în Basarabia"

de Ema-Augusta Banu    |    24 Sep 2010   •   00:00

Un public numeros şi aplauze cu bis. Aşa a fost primită la Bucureşti premiera filmului "Nuntă în Basarabia", o coproducţie România, Republica Moldova şi Luxemburg, în regia lui Napoleon Helmis. Pelicula, cu puternic accent regionalist, filmată la Chişinău în doar 22 de zile, prezintă povestea unor tineri, Vlad şi Vica, el bucureştean, ea basarabeancă, proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nunta cu dar, în Basarabia, în speranţa că vor strânge astfel banii necesari avansului pentru un apartament. Cam 10.000 de euro. Doar că diferenţele de tradiţii şi cultură aduc familiile mirilor într-o competiţie stupidă, cu orgoliile şi animozităţile aferente.
Iar cei doi tineri "artişti", el dirijor, ea pianistă, se vor confrunta cu diferenţele de educaţie, cultură şi convingeri politice pe care le vor depăşi într-un final, graţie liantului universal al iubirii.


Genul minimalist (şi manierist) este lăsat la o parte, iar"Nuntă în Basarabia", spun producătorii, este pur şi simplu o comedie romantică. Cert este că publicului i se oferă o întreagă paletă de emoţii umane, pe parcursul celor 90 de minute de film, iar râsul este nelipsit. La fel şi picanteriile: de la diferenţele de ecartament care duc la schimbarea boghiurilor înainte de trecerea trenului din România în Moldova la amuzante tradiţii basarabene, reculegeri şi "poze de ritual" sub statuia lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, la "mafioţi locali" şi  binecunoscuta ruletă rusească. Lista poate continua.

Dintr-un alt punct de vedere, filmul poate fi interpretat ca o dramă. O nuntă românească (şi mai ales în Basarabia) poate naşte multiple manifestări contradictorii. Hohote de râs artificiale, nostalgii ale regimului sovietic, dar şi dilema dualităţii lingvistice.
În Basarabia să faci film e un proiect îndrăzneţ şi de multe ori anevoios, unde te poţi lovi, ca producător, de o birocraţie acerbă. Cu toate aceste diferenţe şi similitudini, regizorul a declarat într-o notă "unitară", la finalul proiecţiei, că: "Sărma ghimpată începe să dispară dintre cele două maluri ale Prutului". Un film cu personaje bine conturate, tipologii distincte şi, nu în ultimul rând, mult umor. În sală au fost prezenţi ambasadorul Republicii Moldova şi regizoarea Elisabeta Bostan.

 Din distribuţie fac parte: Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol, Viorica Geantă-Chelbea, Corina Druc, Silvia Berova şi Igor Caras. Imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă, muzica, de Anatol Ştefăneţ, montajul de Corina Stavilă, sunetul, de Mihai Bogos, iar scenografia şi costumele, de Svetlana Mihailiescu. Filmul a fost premiat la "Tallinn Black Nights Film Festival" în decembrie 2009 cu Premiul Special al Juriului. La finalul proiecţiei, întreaga echipă a urcat pe scenă şi a primit binemeritatele aplauze.

Nap Toader aka. Napoleon Helmis s-a născut în Topana, judeţul Olt. În 1996 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Arta Regiei de Film şi Televiziune. Din 1997 este asistent universitar la catedra de regie film şi tv din UNATC. Pentru acest film, "muza a fost soţia mea, născută în Basarabia, fiica lui Dumitru (cunoscut scriitor din R. Moldova - n.r.) şi a Alexandrinei Matcovschi", a declarat acesta. Aşadar, un film bazat pe întâmplări din viaţa reală (a regizorului).

"Nuntă în Basarabia" va putea fi vizionată în cinematografele din Bucureşti începând cu data de 24 septembrie, la Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Hollywood Multiplex, Patria, Cityplex, Movieplex, The Light Cinemas, Băneasa Drive în Cinema şi EuroCinema Tinerimea Română. În aceeaşi perioadă, filmul va rula şi în Cluj la Odeon Multiplex, urmând ca între 8 şI 21 octombrie să fie proiectat la Hollywood Multiplex din Oradea şi la Cityplex în Constanţa.

×
Subiecte în articol: film