x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Reputaţi şi novici vin împreună la "Anonimul"

Reputaţi şi novici vin împreună la "Anonimul"

de Maria Sârbu    |    09 Aug 2010   •   00:00
Reputaţi şi novici vin împreună la "Anonimul"
Sursa foto: Anonimul/

Astăzi se deschide Festivalul Internaţional de Film "Anonimul". Satul Sfântu-Gheorghe din Delta Dunării îi aşteaptă pe cinefili pe toată durata evenimentelor cinematografice desfăşurate între 9 şi 15 august. Fără îndoială, vor veni spectatori mulţi în spaţiile pentru proiecţie, deşi nu e un an uşor, precum nu a fost uşor nici 2009, dar atunci au "mers" pe apă pentru a ajunge în Satul Filmului aproximativ 5.000 de persoane. Vor veni turişti în număr mare şi de data aceasta. Locul splendid unde Dunărea se întâlneşte cu Marea Neagră a început să fie tot mai "populat" în august datorită festivalului, care are identitatea sa.

Vor fi prezentate foarte multe filme în cele trei săli de cinema din Green Village (proiecţiile au loc în timpul zilei) şi în Dolphin Camping, unde există un ecran gigant (proiecţiile încep în jurul orei 21:00, durând până în zori).

"Anonimul" cu numărul 7 începe cu "Duplicatul/Copie conforme/The Certified Copy" (2010), filmul regizorului iranian Abbas Kiarostami, prezentat în competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes, unde franţuzoaica Juliette Binoche, interpreta rolului principal feminin, a obţinut Premiul pentru cea mai bună actriţă.

Ce va fi în acest an la festival? După deschidere, începe competiţia, care se va desfăşura pe trei secţiuni cunoscute: Lungmetraj (şapte titluri, dintre care unul românesc); Scurtmetraj de ficţiune (30 de filme) şi Scurtmetraj de animaţie (20 de filme). Vor putea fi văzute, într-o secţiune aparte, intitulată "Romanian Off", filme produse de cineaştii noştri: "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, "Website Story" de Dan Chişu, "Nuntă în Basarabia" de Nap Toader (Napoleon Helmis) sau "Felicia, înainte de toate" de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf. Va fi şi un grupaj de scurtmetraje autohtone.

La Festivalul din Deltă va putea fi văzută, datorită parteneriatului dintre "Anonimul" şi HBO, şi pelicula "Temple Grandin", care a avut premiera la HBO SUA în primăvara acestui an. Filmul, nominalizat la nu mai puţin de 15 Premii Emmy, a fost regizat de Mick Jackson. Pentru că există Seara HBO, în cadrul acesteia se va derula "The Shukar Collective Project", în regia lui Matei Alexandru Mocanu. Acest proiect muzical prezintă interacţiunea a ceea ce este vechi şi nou, tradiţional şi avangardist, muzică electronică şi muzică realizată cu linguri şi butoaie.
Publicul va avea parte şi de producţia "Un tip serios/ A Serious Man" a fraţilor Coen. Va impresiona şi "New York, I Love You".

În secţiunea "Actori în spatele camerei/Actors behind Camera", organizatorii anunţă proiecţia specială a filmului "Teenage Paparazzo", în regia lui Adrian Grenier. Este un documentar de 91 de minute, care "urmăreşte o revoluţie culturală a obsesiei faţă de vedete, apărută în Statele Unite şi extinsă pe întreg globul". Din momentul în care Austin Visschedyk, un paparazzo de doar 13 ani, reuşeşte să "prindă un cadru" cu Adrian Grenier, viaţa lui se schimbă fără să realizeze acest lucru. Actorul a trecut de partea cealaltă a camerei de filmat, inversând rolul cu tânărul paparazzo şi încercând să-i servească "drept mentor" adolescentului obsedat de lifestyle-ul hollywoodian. În film apar vedete ale show-business-ului american, printre care Alec Baldwin, Whoopi Goldberg, Rosie O'Donnell, Eva Longoria Parker, Paris Hilton.

"Teenage Paparazzo" a avut premiera în acest an la Festivalul de Film de la Sundance, iar în Europa a fost prezentat prima dată la recentul Festival de Film de la Karlovy Vary. La "Anonimul" ar fi a doua proiecţie europeană (12 august). Invitat special la festival este chiar producătorul acestui documentar, Matthew Cooke.

O colaborare începută anul trecut între Festivalul "Anonimul" şi muzicianul Lucian Ban continuă şi la actuala ediţie. Cunoscutul artist român stabilit la New York, unde are un succes extraordinar, revine în Deltă cu un nou proiect creat special pentru festival: "Tarkovsky Redux - like spirit without a shadow". Alături de Lucian Ban vor fi Mat Maneri, muzician american nominalizat la Premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă, Silent Strike, compozitor de muzică electronică şi sound designer, şi Dan Băsu, artist vizual care se ocupă de partea video. Scene din filmele lui Tarkovski, precum "Oglinda", "Nostalgia", "Sacrificiul" şi "Călăuza", sunt "reimaginate şi proiectate live".

Scurtmetrajele pentru competiţie au fost selecţionate de Irina Margareta Nistor, care a vizionat aproximativ 350 de filme de ficţiune şi animaţie din 36 de ţări, rămânând încântată de oferta românească atât de consistentă: 45 de producţii înscrise. Pentru scurtmetraje vor fi trei premii a câte 1.000 de dolari. Publicul va hotărî cine pleacă acasă cu Premiile Festivalului "Anonimul".


Lungmetrajele din competiţie
Selecţia filmelor la secţiunea Lungmetraj aparţine şi în acest an Ludmilei Cvikova, ea alegând producţii "interesante" din 2009 şi 2010, la care spectatorii din România nu prea au acces, deoarece acestea nu sunt distribuite la noi. Deci, nu sunt filme comerciale. Pentru Trofeul Anonimul şi Marele Premiu în valoare de 3.000 de dolari (tot publicul va decide) vor concura: "Zero", regia Pawel Borowski, Polonia; "Vulpiţele"/ Foxes, regia Mira Fornayova, Slovacia-Cehia-Irlanda; "La mare"/ Alamar, regia Pedro Gonzalez-Rubio, Mexic; "Micuţa slovenă"/ Slovenian Girl, regia Damjan Kozole, Slovenia- Germania-Serbia-Croaţia-Bosnia-Herţegovina;
"Caravana cinematografică", regia Titus Muntean, România; "Reîncarnarea lui Trotsky"/ The Trotsky, regia Jacob Tierney, Canada, şi "Pe calea cea bună"/ On The Path, regia Jasmila Zbanic, Bosnia Herţegovina-Austria-Germania-Croaţia.

×
Subiecte în articol: film