x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Festivalul Cartofului

Festivalul Cartofului

13 Aug 2009   •   00:00
Festivalul Cartofului

Tocăniţele, tocanele sau gulaşurile, toate având printre ingrediente cartofii, au fost vedetele Festivalului Cartofului, desfăşurat la Miercurea-Ciuc la începutul lunii august.



Fiecare din cele 43 de echipe participante la concursul gastronomic a avut la dispoziţie câte 10 kilograme de cartofi şi doi saci cu legume. Astfel, au fost preparate "mâncare de cartofi fără E-uri cu origine analizată", "tocană soldăţească" (aromată cu un ciolan afumat ca la carte) sau gulaş secuiesc. O pensiune din Ghimeş a gătit cea mai mare tocană, din care s-au înfruptat nu mai puţin de 1.400 de persoane. Pentru prepararea ei au fost folosite cantităţi impresionante de ingrediente: 200 kg carne, 100 kg legume, 200 kg cartofi, zece kilograme de condimente şi nu mai puţin de 20 de kg de slănină. (S.C.)

Notă exorbitantă
Restaurantul Il Passetto din Roma devine pentru turiştii din întreaga lume un loc unde notele de plată se umflă fără nici un pic de efort. Yasuyuki Yamada şi logodnica lui au achitat 700 de euro pentru o masă de două persoane. Astfel, doar o porţie de paste a costat 207 euro. În apărarea lui, patronul restaurantului spune că turiştii japonezi au comandat, printre altele, 12 stridii, două kilograme de homari şi vin. Acelaşi eveniment a avut loc cu doar o săptămână în urmă, când un alt cuplu japonez a trebuit să plătească 352 euro pentru "un meniu modest, care a inclus un singur fel principal". (S.C.)

Cârnaţii de Morteau, o specialitate renumită

A 19-a ediţie a Sărbătorii cârnaţilor se va desfăşura în zilele de 22 şi 23 august în localitatea Morteau, din Franţa. Sunt aşteptaţi toţi cei care preferă cârnaţii de Morteau, o specialitate renumită şi apreciată. Într-o ambianţă plăcută, la eveniment se vor degusta mâncăruri preparate cu aceşti cârnaţi, dar şi diverse sortimente de vinuri din zonă. Duminică se va organiza în centrul oraşului o paradă de costume, acompaniată de fanfare, dans şi voie bună. (C.D.)

Record la Timişoara
O halbă metalică de şase metri înălţime şi cu o greutate de trei tone, ce poate fi admirată la Timişoara, urmează să intre în Cartea Recordurilor. Fiind de două ori mai impresionantă decât fostul record stabilit de Malaysia, iniţiativa timişorenilor marchează lunga tradiţie a berii româneşti. Trebuie precizat că la Timişoara a apărut în 1781 prima fabrică de bere din sud-estul Europei. De asemenea, organizatorii şi-au propus ca în toamnă să instaleze cea mai mare lampă electrică din lume, Timişoara fiind de altfel primul oraş din Europa cu străzi iluminate electric. (S.C.)

Sărbătoarea corcoduşei
În perioada 27-30 august, în localitatea Metz din Franţa are loc a 59-a ediţie a sărbătorii tradiţionale a corcoduşei. Se va organiza o piaţă cu produse agricole, dar şi de artizanat, care vor bucura ochiul şi papilele gustative ale celor prezenţi. Sărbătoarea este organizată de primăria localităţii. Vizitatorii vor putea degusta  produse alimentare care au ca ingredient principal corcoduşele, cum ar fi compoturi, prăjituri, băuturi etc. (C.D.)

Proetnica 2009
În perioada 14-22 august, Festivalul Proetnica va aduce în vechea cetate a Sighişoarei tradiţii vechi, încă păstrate de comunităţile etnice de la noi din ţară. Proetnica 2009 îşi propune să ofere comunităţilor etnice şi organizaţiilor de imigranţi din România o voce publică şi posibilitatea de a-şi prezenta toate domeniile vieţii sociale, culturale şi spirituale prin diverse forme culturale. Nu va lipsi schimbul de reţete culinare între etnii. (C.D.)

Îngheţată mai ciudată
Un producător de îngheţată din sud-vestul Franţei, Philippe Faur, s-a gândit să surprindă papilele gustative, realizând combinaţii mai ciudate: îngheţată cu foie-gras, Roquefort etc. "Am început să fac îngheţată sărată încă din 2002. Pe o friptură sau pe un peşte, crema de îngheţată poate fi ca un sos", a afirmat Philippe Faur.  Mulţi dintre cei care i-au gustat îngheţata îl consideră un adevărat inovator. Ultima sa creaţie este îngheţata cu wasabi (condiment japonez). (C.D.)

×
Subiecte în articol: food world