x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget "Greu de detronat II":iPhone 3GS

"Greu de detronat II":iPhone 3GS

de Marina Constantinoiu    |    24 Ian 2010   •   00:00
"Greu de detronat II":iPhone 3GS

Pe iPhone 3G l-am ocolit. Mi-l cumpărasem, iar atunci când s-a pus problema să scriu un review, eram prea îndrăgostită, aşa că am spus nu. N-aş fi putut fi obiectivă. L-am primit în teste pe 3GS şi, neavându-l în dotare, m-am năpustit asupra lui, pentru a-l purica. Şi de data asta chiar scriu.

Nu e uşor. Odată nărăvit la iPhone, nimic nu e uşor. Compari orice cu el. Orice se numeşte telefon mobil, orice telefon cu touch, orice telefon cu wireless, orice telefon cu multitouch, orice telefon plat, orice telefon fashion şi tot aşa. Şi, dacă pentru tine, utilizator de rând, este atât de greu, apăi nici pentru producători nu e altfel. După apariţia pe piaţă a iPhone, toţi s-au dat de ceasul morţii să-l creeze pe "iPhone killer". Am testat, de-a lungul timpului, o grămadă de telefoane. La câteva eram pe punctul de a spune "el va ucide" doar citindu-le caracteristicile. Dar practica a dovedit că nu s-a "născut" încă ucigaşul.

Interesant, dar concluzia pe care am tras-o la repezeală, după ce am butonat 3GS este că, din punctul meu de vedere, nu este un "must have" pentru cineva care deţine deja un 3G. Am să explic această concluzie poate revoltătoare pentru unii.

La o primă privire, n-ai să sesizezi diferenţe de aspect între 3G şi 3GS. De altfel, doar 2 grame în plus la 3GS fac diferenţa. În schimb, adorabila şi râvnita interfaţă care a înnebunit lumea a rămas în continuare un model, neegalat, poate, decât de HTC Hero, care este singurul care se apropie de ceea ce a impus pe piaţă Apple. N-ai nevoie de stylus, nici nu-ţi este oferit de producător, totul e să te plimbi cu degetele pe ecran şi, din simple mângâieri, vei cuceri lumea.

Ecranul lui iPhone 3GS este la fel de mare ca la iPhone 3G. Este TFT touch, are 3,5 inci şi o rezoluţie de 320 x 480 pixeli, cu 16 milioane de culori.

Dar. O spun fără ezitare: 3GS nu are luminozitatea ecranului lui 3G. Iniţial, am crezut că aşa fusese setat de testerul anterior. Am butonat puţin, pentru a constata că nu, problema nu ţinea de setări, ci chiar e o diferenţă de luminozitate între cele două modele. În defavoarea lui 3GS, aş spune.

3GS este, conform producătorului, cel mai rapid iPhone de până acum. Şi, da, chiar este, pentru că are un procesor mai puternic şi mai rapid, de 600 MHz şi un RAM de 256 MB, plus că suportă HSDPA la 7,2 Mbps, "S"-ul din denumire pedalând, de altfel, tocmai pe ideea de "speed" ("viteză"). Cu toate astea, vă garantez că 3G face faţă cu brio navigării pe Net, nefiind egalat sau depăşit de nici un alt model de telefon mobil cu dotare similară. 3GS are însă capacităţi extraordinare de stocare, aspect deloc neglijabil.

Dată fiind multitudinea de aplicaţii şi de tentaţii legate de numele telefonului, spaţiul de stocare devine vital. Şi trăim în era "giga" şi a cardurilor de memorie, iar cum iPhone nu dispune de un slot pentru card de memorie, cei 16 GB sau 32 GB ai noului model sunt importanţi pentru clientelă. Cum importantă este şi camera foto de 3,2 MP, nu de 2 MP, cum este cea din dotarea lui 3G.

Cu toate astea, după gustul meu, cei 3,2 MP ai noului model sunt insuficienţi (de altfel, n-am sesizat mare diferenţă la calitatea imaginilor) într-o perioadă de glorie a telefono-aparatelor de fotografiat sau ce-or fi struţo-cămilele moderne, care au ajuns până la 12 MP şi nimic nu pare a le opri din câştigarea de mega-pixeli. Bun, veţi spune, dar ai uitat să precizezi că, în fine, 3GS vine cu posibilitatea de înregistrare video.

Mda, voi răspunde. Eu o rezolvasem deja dintr-un soft, ba chiar două, poate chiar mai multe disponibile în App Store pentru 3G. Deci - neimpresionant. OK, calitatea la care se fac înregistrările video e superioară celor care se fac cu un 3G cu soft din App Store. Şi rapiditatea cu care se pot salva fişierele video. Biiine, cedez: contează că înregistrarea video se face la rezoluţie VGA, cu 30 de secvenţe pe secundă, iar camera dispune de touch focus şi mod macro. Fotografii din noi vor fi satisfăcuţi.

Nefiind fotoreporter, ci un utilizator de rând, vă spun un secret: atât timp cât Apple nu-mi rezolvă două probleme destul de spinoase - lipsa unui buton dedicat pentru camera foto şi a funcţionalităţii apelării video - nu mă las impresionată de camera foto a lui 3GS. Şi, dacă tot suntem la capitolul confesiuni, am să îmi justific acele cuvinte grele referitoare la faptul că nu consider că 3GS este "killerul lui 3G": nici noul model nu aduce flash-ul mult-aşteptat.

Şi cu asta cred că am spus tot: n-am să înţeleg în veci încăpăţânarea celor de la Apple. Şi mă întreb ce vor mai inventa la următorul model pentru a-l face dorit, dacă nu vor veni cu flash pentru "tot mapamondul", nu doar cartierul. OK, că nici 3GS nu are în dotare un radio FM (oare conta enorm dacă i se adăuga şi asta?) şi nici multitasking (pentru unii, ASTA e, de fapt, cea mai mare bubă a iPhone) să zicem că pot accepta. Se poate trăi şi fără, şi încă bine, vă garantez. Dar compensează cu o calitate audio excelentă şi cu o durată de viaţă a bateriei ceva mai mare decât a lui 3G (nu foarte, însă).

La 3GS a fost introdus şi un motor de recunoaştere vocală, Voice Control, cu care poţi apela pe cineva doar spunându-i numele, dar poţi şi controla playerul de muzică, iPhone 3GS recunoscând 30 de limbi de circulaţie internaţională. Plus că nici lui 3GS nu-i lipseşte navigaţia, folosind Google Maps, dar şi aplicaţii de navigaţie avansate, inclusiv versiunea (contracost) a celebrului iGo.

×
Subiecte în articol: gadget