x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pătrăţelul care face diferenţa: Nokia E72

Pătrăţelul care face diferenţa: Nokia E72

de Marina Constantinoiu    |    10 Ian 2010   •   00:00
Pătrăţelul care face diferenţa: Nokia E72

Sfârşitul de an ne-a adus de la finlandezii Nokia încă un membru în familia E, un urmaş pentru E71. Numele său este, fireşte, E72. Dacă predecesorul său a avut succesul asigurat încă de la sosirea pe piaţă, nici E72 nu cred că va avea dificultăţi pentru a se impune.



La o primă privire, ai zice că nu aduce nimic nou. De altfel, pentru un ochi neexperimentat, diferenţele în materie de design sunt minime. Pentru că şi E72 se bucură de finisaje metalice precum predecesorul, este la fel de suplu ca şi 71, are aceeaşi tastatură QWERTY (pe care ori o adopţi cu uşurinţă şi te ajută din prima, ori o deteşti şi rămâne să vă acomodaţi cu timpul) şi cam aceleaşi dimensiuni. Bun, şi atunci ce aduce nou E72?

Să le luăm pe rând. În primul rând, pad-ul optic. Pătrăţelul magic pomenit în titlu. Mi-a plăcut mult, deşi nu pot spune că-i 100% precis în mişcare. Dar ajută enorm, în special când e vorba despre căutatul în agendă sau despre navigarea pe Net.

Al doilea punct forte este jack-ul audio clasic, de 3,5 mm. Mulţi vor aprecia asta, aşa cum vor aprecia şi memoria internă de 250 MB şi slotul pentru card microSD (cu o capacitate de până la 16 GB), hotswap. Telefonul rulează un Symbian 9.3, Seria 60 v3.2 UI, ajutat de un procesor ARM 11 la 600 MHz. Cât timp l-am avut în teste nu s-a întâmplat să mi se blocheze sau să îmi răspundă cu greutate la comenzi.

Este un telefon dedicat bărbaţilor activi, în special oamenilor de afaceri, cu un meniu cu care ne-am obişnuit deja la Nokia, pe care te poţi baza pentru a-ţi organiza programul zilnic. Fiindcă se vede treaba că omul e un animal ciudat: se bazează din ce în ce mai mult pe e-mail decât pe apeluri telefonice sau SMS-uri când este nevoie să răspundă la mesaje importante. Pentru că "scripta manent", iar dovada, ca la procesul Ceauşeştilor, e întotdeauna importantă.

Ecranul este unul de 2,4 inci QVGA cu 16 milioane de culori, destul de micuţ pentru un telefon de dimensiunile lui E72, dar potrivit pentru un telefon de business. E72 este dotat cu o cameră foto de 5 MP cu autofocus şi led, Wi-Fi şi HSDPA (100 Mbps), HSUPA (2 Mbps), A-GPS cu Google Maps 3.0.

Am instalat rapid un Opera Mini, care se împacă foarte bine cu Symbianul promovat de finlandezi. Am apreciat sunetul clar şi puternic, dotarea cu un radio FM cu RDS, durata de viaţă a bateriei, dar mi-a displăcut lipsa unui buton dedicat pentru camera foto.

E72 oferă suport pentru configurarea mai multor conturi de e-mail, de afaceri sau personale, cu profiluri separate pentru activităţi profesionale şi divertisment. Nokia a ţinut să analizeze piaţa căreia i se adresează cu astfel de terminale, aşa că a purces la efectuarea unui studiu, potrivit căruia pentru jumătate din respondenţi (49%) prioritatea o constituie partenerii, urmaţi de şefi sau manageri (29%), colegi (23%) şi chiar clienţi (31%). Studiul realizat de Nokia are ca scop examinarea diverşilor factori care influenţează modul în care oamenii răspund la anumite subiecte şi situaţii.


Caracteristici
Dimensiuni: 114x58x10 mm
Greutate: 128 de grame
Ecran: TFT, 16 milioane de culori, rezoluţie de 320x240 pixeli, 2,4 inci
Tastatură: full QWERTY
Accelerometru: da, pentru autorotirea ecranului
Memorie internă: 250 MB internă, până la 16 GB, card microSD
Baterie: Li-Po de 1.500 mAh (BP-4L)

×
Subiecte în articol: gadget