x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 9.000 de apartamente noi, fără cumpărători

9.000 de apartamente noi, fără cumpărători

de Daniela Ivan    |    01 Mar 2010   •   00:00
9.000 de apartamente noi, fără cumpărători

Chiar dacă pe piaţa bucureşteană există 9.000 de apartamente nevândute, unii dezvoltatori se gândesc să majoreze preţurile şi spun că se aşteaptă la vânzări mai mari începând din aprilie.

Dezvoltatorii şi investitorii în piaţa rezidenţială au în stoc 9.000 de apartamente noi nevândute în 35 de complexuri rezidenţiale. Două treimi din aceste locuinţe pot fi cumpărate direct de la dezvoltator, restul fiind în posesia unor fonduri de investiţii care au achiziţionat în urmă cu doi-trei ani apartamente încă din faza de proiect.

A venit criza şi vânzările de apartamente au stagnat, iar pentru a relansa achiziţia de locuinţe finalizate, proprietarii de ansambluri rezidenţiale au devenit mult mai flexibili şi au coborât preţurile cu aproximativ 20% pe parcursul anului trecut, potrivit ultimului raport realizat de Colliers Internaţional.

CRESC PREŢURILE DIN PRIMĂVARĂ
Preţurile au atins fundul sacului, spun investitorii care speră că vânzările vor fi reluate în acest an. "Cred că în 2010 vânzările vor merge mai bine, pentru că oamenii au nevoie de locuinţe, iar preţurile sunt acum mici, din primăvară cred că vom ridica preţurile", a declarat Asher Lax, director de marketing şi vânzări al companiei Adama.

El a adăugat că anul trecut a vândut circa 20 de apartamente pe lună, iar în acest an speră să fie mult mai bine, pentru că sunt bani pe piaţă. "Clienţii sunt interesaţi în special de locuinţele cu două sau cu trei camere, iar în aceste condiţii autorităţile ar trebui să majoreze plafonul de aplicare a TVA de 5%, în prezent valabil la tranzacţii de sub 380.000 de lei, până la 500.000-600.000 de lei", a mai spus Asher Lax.

MAGAZIN DE CASE
Piaţa rezidenţială din România este foarte tentantă şi în doi ani cererea va reveni, iar oferta va fi foarte redusă, consideră Bjorn Hauge, Country Manager Romania Invest, compania care deţine fondul de investiţii Be Igloo. Romania Invest a vândut şi livrat în 2009, prin intermediul Be Igloo, 45 de apartamente complet finalizate şi alte zece în acest an. "Ţinta noastră pentru acest an este să vindem 80 de apartamente şi sperăm să depăşim această prognoză, în condiţiile în care piaţa a început să se dezgheţe", au adăugat reprezentanţii Romania Invest.

Numărul apartamentelor achiziţionate de Romania Invest se ridică la 800, însă norvegienii vor să mai cumpere alte apartamente acum, cât sunt ieftine. Be Igloo a hotărât că România este o piaţă bună şi sigură pentru investiţii, motiv pentru care va aloca aproximativ 40 milioane de euro pentru achiziţia de apartamente off plan în măsura în care vor găsi apartamente potrivite pentru achiziţie.

"Ne aşteptăm la un profit mai mare la revânzare pentru locuinţele pe care le cumpărăm acum, faţă de cele pe care le-am achiziţionat în perioada de boom. Este dificil de spus cu cât va fi mai mare, însă aş miza pe un 30%-40%", spune Hauge.

 

"Prima casă", tot pentru blocurile vechi
Noua variantă a Programului "Prima Casă" din 2010 nu este pe placul dezvoltatorilor. Aceştia sunt nemulţumiţi că pentru apartamentele noi nu a fost stabilit un plafon mai mare de 60.000 de euro şi apreciază că şi în 2010 programul va încuraja tranzacţiile cu locuinţe vechi. "Este o bătaie de joc, doar 2% vor profita poate de pragul de peste 60.000 de euro", a mai spus Lax.

Guvernul a decis săptămâna trecută că împrumutul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 de euro pentru imobile vechi ori deja începute şi 70.000 de euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 de euro, tot pentru case noi.

×
Subiecte în articol: imobiliar