x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi E vremea proiectelor mici

E vremea proiectelor mici

de Daniela Ivan    |    22 Mar 2010   •   00:00

Vremea ansamblurilor rezidenţiale am­pla­sate la periferie, fără utilităţi sau drumuri, a apus. Nici apartamentele cu suprafeţe mari nu se mai vând. Românii vor locuinţe până-n 70 mp, conectate la reţelele de transport în comun şi cu preţuri de maximum 70.000 de euro.

"E vremea proiectelor de buzunar, care să ofere locuinţe cu suprafeţe mici şi cu preţuri rezonabile", spune Ioan Sorin Roşu, director general la compania Apulum 94. El adaugă că foarte puţini dezvoltatori se mai aventurează să lanseze acum un nou proiect rezidenţial, deşi piaţa are nevoie de aparta­men­te adaptate actualelor nevoi ale clienţilor. "În prezent nu se mai anunţă proiecte, în schimb s-au înregistrat anularea şi amânarea pe perioadă nedeterminată a mai mult de 13.000 de unităţi locative din 37 de ansamblu­ri", spune Ion Cătuţoiu, director general Real Time.


LIPSĂ DE BANI
Investitorii din imobiliar nu mai au bani, iar băncile nici nu se gândesc să mai crediteze construcţia de blocuri, după ce au rămas cu o parte din bani îngropaţi în proiectele nevan­da­bile. "Dacă cineva care are cash ar investi acum într-un ansamblu mare cu apartamente bine compartimentate ar da lovitura", afirmă Ioan Sorin Roşu, director general la compania Apulum 94. Analiştii imobiliari spun că există destui doritori să cumpere locuinţe, însă aceştia sunt tineri, la început de carieră, care caută locuinţe mai mici şi mai ieftine, dar amplasate în interiorul oraşelor şi bine conectate la mijloacele de transport în comun. "Proiectul ideal presupune apartamente cu suprafeţe până-n 65-70 mp, amplasate în oraş şi care să coste în jur de 60.000-70.000 de euro", spune  Ion Cătuţoiu. El adaugă că în 2011 şi în 2012 se preconizează finalizarea a doar opt proiecte şi dezvoltarea fazelor doi sau trei la alte nouă demarate între 2005 şi 2008. Toate aceste dezvoltări vor aduce pe piaţă 4.800 de unităţi, din care 4.400 în nordul Capitalei.

×
Subiecte în articol: imobiliar