x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Fiscul verifică retroactiv rechinii imobiliari

Fiscul verifică retroactiv rechinii imobiliari

de Daniela Ivan    |    22 Oct 2009   •   00:00



Fiscul şi-a amintit că are de încasat peste 3 miliarde de euro din TVA de la persoanele fizice care au vândut proprietăţi între 2006-2008. Mai mult, a extins abuziv controalele şi la cei care au făcut afaceri între 2004 şi 2006, când nu exista nici o reglementare.


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) "a uitat" să verifice în ultimii doi ani dacă persoanele fizice care au făcut afaceri cu vânzarea de proprietăţi imobiliare au plătit s-au nu la stat Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Sub ochii nepăsători ai inspectorilor fiscali, mulţi cetăţeni onorabili au făcut averi uriaşe din construcţia de imobile cu zeci de etaje, ridicate în regie proprie, pe persoană fizică, pe care le-au vândut după finalizare. Astfel, au fost tranzacţionate mii de apartamente noi.  Vânzătorul, prefera să construiască pe persoană fizică şi nu pe firmă pentru a nu mai plăti TVA la stat, ascuns bine după reglementările legale confuze, încâlcite şi neclare. Afacerile imobiliare prosperau, dar statul nu lua mai nimic din acest sector. Consultanţii se întreceau în a sfătui investitorii să construiască pe persoană fizică şi nu pe firmă pentru a ocoli plăţile la bugetul de stat. Motorul numărul unu al economiei a lucrat până în 2008 într-o evaziune fiscală permisă chiar de Ministerul de Finanţe.


LEGE NECLARĂ

Prevederea potrivit căreia persoanele fizice care fac afaceri cu tranzacţii imobiliare trebuie să plătească TVA la stat începând cu anul 2008 a fost introdusă printr-o ordonanţă de urgenţă de către guvernul Tăriceanu la finele anului 2007 şi nu se referea la nici o acţiune retroactivă. Ulterior, prin norme de modificare la Codul Fiscal a apărut obligativitatea acestei plăţi începând cu anul 2006, încălcând astfel orice principiu de drept. Mai mult, conducerea actuală a ANAF vorbeşte în comunicate oficiale despre controale începând din anul 2004, împingând astfel abuzul dincolo de orice imaginaţie. În plus, legea este confuză şi nu prevede clar de la câte tranzacţii încolo există această obligativitate. În mod cu totul abuziv, ANAF consideră că de la cinci, vânzări pe an, însă legea spune "când se constată caracterul de continuitate".


COMPLICITATE
Fiscul a închis ochii doi ani la incorectitudinea celor care faceau afaceri imobiliare, motivând că nu există suficienţi inspectori care să verifice numărul foarte mare al dezvoltatorilor. Surprinzător, acum s-a trezit brusc şi a constatat că aceiaşi inspectori au de verificat 278.118 de tranzacţii cu o valoare totală de 83.944 milioane de lei. Pentru mai multă operativitate, au fost selectate 7.145 de persoane, care au efectuat 85.442 tranzacţii, cu o valoare totală de 14.886 milioane de lei, în perioada 2006-2008. Dintre acestea, în luna septembrie au şi fost verificate 1.000 de persoane care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, dar au fost finalizate inspecţiile fiscale doar în 80 de cazuri, conform unui comunicat transmis de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În aceste 80 de cazuri au fost emise decizii de impunere pentru suma de 94.784.779 lei, la care se adaugă şi accesorii în valoare de 53.474.512 lei. De asemenea, au fost întocmite 30 de sesizări penale pentru un prejudiciu total de circa 15 milioane lei şi au fost dispuse măsuri asiguratorii în 51 de cazuri pentru o valoare de 27.797.149 lei, potrivit ANAF.


ABUZ POLITIC?

Printre primii afectaţi a fost deputatul PSD, Robert Negoiţă care s-a trezit cu sechestru pe avere din cauza unei datorii de 28 de milioane de euro. Suma reprezintă neplata TVA, plus penalitaţile aferente, pe tranzacţiile imobiliare efectuate în calitate de persoană fizică de Robert Negoiţa între 2006 şi 2008. Deputatul spune că nu a primit nici o hârtie şi că "autorităţile au lucrat abuziv la ordinul lui Traian Băsescu". Negoiţă susţine că a rămas, în prag de campanie, fără bani pentru sponsorizarea partidului., lucru urmărit de Băsescu. 

×
Subiecte în articol: imobiliar