x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Legea privind deconectarea internauţilor ce descarcă ilegal fişiere, adoptată de PE

Legea privind deconectarea internauţilor ce descarcă ilegal fişiere, adoptată de PE

25 Noi 2009   •   00:00
Legea privind deconectarea internauţilor ce descarcă ilegal fişiere, adoptată de PE

"Pachetul Telecom", care prevede condiţiile în care pot fi deconectaţi de la internet utilizatorii care descarcă ilegal fişiere, a fost adoptat de Parlamentul European. Noua legislaţie are menirea de a proteja consumatorii şi de a ameliora concurenţa.



Parlamentarii europeni au aprobat, ieri, la Strasboug, noua legislaţie care acordă autorităţilor dreptul de a a tăia conexiunea la internet a celor care descarcă materiale protejate de drepturile de autor fără un ordin judecătoresc, informează L`expasion.

Însă, procedura de deconectare trebuie să fie "corectă şi imparţială" şi necesită, în prealabil, o "analiză judiciară eficientă", precizează jurnaliştii francezi, citaţi de Antena3.

În plus, noua reglementare prevede obligaţia de a obţine consimţământul utilizatorilor înainte de instalarea cookies-urilor (fişiere text folosite de un site web pentru a reţine informaţii pe calculatoare).

Potrivit noilor reglementări, marii frunizori de internet vor fi obligaţă să separe reţelele lor de comunicaţii şi departamentele prin care prestează servicii comerciale. Aceştia vor furniza un "serviciu universal", adică un pachet de servicii accesibile utilizatorilor la un preţ abordabil.

Toate aceste măsuri au fost luate în urma presiunilor exercitate de Franţa, care are o legislaţie foarte dură în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Autorităţile franceze au introdus deja o serie de reguli potrivit cărora utilizatorii care piratează conţinut pot fi deconectaţi de la internet cel puţin un an.

×
Subiecte în articol: internet