x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cărţile electronice nu prind piaţa

Cărţile electronice nu prind piaţa

de Alexandru Radescu    |    09 Mai 2009   •   00:00
Cărţile electronice nu prind piaţa
Sursa foto: SPENCER PLATT/GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Paradoxal, cititoarele de cărţi electronice (eBook reader) se scumpesc iar unele modele nu au reuşit să depăşească faza de teste cu toate că făcuseră parte din parteneriatele unor companii telecom cu trusturi media. Deşi digitalizat, "mecanismul Gutenberg" continuă să rămână prietenul nostru.



Amazon a prezentat recent un nou model de cititor de cărţi electronice, eBook Kindle. Spre surprinderea multora, Kindle DX este mai scump cu 130 de dolari faţă de modelul anterior, ajungând acum la 489 de dolari (367 de euro). Pe de altă parte, este un gadget mai mare decât modelul precedent, oferind un ecran de 9.7 inci (24,6 cm).

Modelul are conexiune 3G, dar şi Wi-Fi. După cum au precizat cei de la Amazon, utilizatorii Kindle DX au la dispoziţie 275.000 cărţi în format electronic, preţul unui titlu nou fiind de 9,99 de dolari, dar cărţi "mai vechi" pot fi cumpărate la preţuri mai mici. De asemenea, se pot face şi abonamente la publicaţii online: pentru ziare între 5,99 şi 14,99 de dolari, la reviste între 1,25 şi 3,49 de dolari.

Şi capacitatea de stocare este mai mare, ajungând la 3.3GB, gadgetul suportând acum şi PDF-uri. Dacă modelul anterior cuprindea 1.500 de cărţi în format electronic acum poate stoca aproximativ 3.000 de titluri.

PIEDICI
Oficialii Amazon promit că acest nou model va fi pus în vânzare în cursul verii. Până atunci însă poate să apară pe piaţă şi un nou model de iPhone şi poate alte modele de terminale de pe care unii ar putea citi diverse texte în format electronic, aşa cum se mai întâmplă şi acum. Pe de altă parte, dacă pasionaţii de mobilitate se orientează în acest an către un nou model de netbook, cu preţuri sub 500 de dolari, stai să te întrebi dacă nu cumva pariul celor de la Amazon e deja pierdut.

Cel puţin în viitorul apropiat. În plus, noul netbook Classmate PC, dezvoltat de Intel pentru elevii din ţări sărace, poate servi şi ca eBook. Este vorba de modelul cu stylus, care se poate "transforma" în tablet PC, ceea ce face ca o eventuală invenţie ieftină marca India sau China să fie practice blocată de asemenea netbook-uri.

READ&GO
În Franţa, Orange a oferit spre testare, anul trecut, dispozitivul e-book Read&Go. Mai multe ziare din Franţa au furnizat, prin reţeaua operatorului, ¾tiri pe suportul mobil al hârtiei electronice (e-paper). Prin Read&Go, utilizatorul a avut la terminal cu conexiune 3G şi Wi-Fi. În fiecare zi putea fi descărcat conţinut din publicaţiile Le Monde,

Le Parisien, Les Echos, L'Equipe ¾i Télérama, inclusiv ¾tiri de ultimă oră. Read&Go are o capacitate de stocare de 1 GB, spaţiul permiţându-i să conţină ¾i de 30 de cărţi în format electronic (beletristică, benzi desenate etc.). La test au participat, în perioada mai-iunie 2008, 150 de persoane. Toate astea i-au inspirat şi pe rivalii de la SFR să vină cu un eBook.

Tot de test. În Marea Britanie, Sony realizase un parteneriat cu librăriile Waterstone's pentru comercializarea modelului de eBook Sony Reader. Deşi fusese anunţat la un preţ de 225 de euro, gadgetul se comercializează online la preţ de 255 de euro. Reader are un ecran de 6 inci, poate citi documente word, PDF-uri, imagini, dar ¾i fi¾iere în format mp3.

Capacitatea de stocare poate fi mărită prin carduri de memorie: fie Memory Stick Duo, fie SD. În încercarea de a impulsiona vânzările, Sony colaborează cu Google pentru a furniza cărţi în format electronic din uriaşa bibliotecă digitală a firmei americane, bibliotecă ajunsă acum la peste 600.000 de titluri.

×
Subiecte în articol: IT